Krémes, egyéjszakás zabkása mogyoróvajjal: finom és egészséges reggeli
Ha egyszerű, zabból készült reggelire vágysz, akkor a klasszikus zabkásánál már csak egy gyorsabb opció létezik: ha mindezt főzni sem kell.
Ha valami tápláló, rostban gazdag reggelivel indítanád a napot, a zabkása a legjobb választás! Ha esetleg nem kedveled a klasszikus, picit pépesebb változatot, akkor is érdemes egy esélyt adnod a sütőben sült verziónak, a teteje picit megpirul, a zabpehely szépen magába szívja a folyadékot és a fűszereket, teljesen új élmény lesz.
Ez az almás-fahéjas verzió igazi téli ízkombináció, mindenképp teszteld le, és ha még diót is keversz bele, egyszerre lesz puha és ropogós. A fahéj mellé ízlés szerint más melegítő fűszerek is kerülhetnek, de vaníliával is érdemes feldobni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, vajazzunk ki egy 20x20 centis sütőtálat.
Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a sütőport és a fűszereket. Egy másikban a tejet/növényi italt, a tojásokat, a juharszirupot és a vaníliát.
Vegyítsük össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd forgassuk bele az apró kockákra vágott almát és durvára darabolt diót.
Öntsük a masszát a sütőtálba, a zabpelyhet picit nyomkodjuk le, hogy a folyadék ellepje.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a teteje pirult nem lesz. Hagyjuk 5 percig hűlni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu