Krémes, egyéjszakás zabkása mogyoróvajjal: finom és egészséges reggeli

Egyejszakas-zabkasa-mogyorovajjal-banannal-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egyszerű, zabból készült reggelire vágysz, akkor a klasszikus zabkásánál már csak egy gyorsabb opció létezik: ha mindezt főzni sem kell.

Én azt vallom, hogy egy minden jóval megpakolt, fehérjedús zabkásánál kevés jobb reggeli létezik. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor nem opció a főzés, például utazások során, a nyári hőségben, vagy épp a hétköznapi rohanásban. Ilyenkor jönnek jól az egyéjszakás zabkásaváltozatok.

Ez gyakorlatilag annyi munkát igényel, hogy a zabba keversz minden hozzávalót, amit egyébként a főtt verzióhoz is használnál, épp csak hőkezelés helyett egy zárható tetejű edénybe vagy csatos üvegbe kanalazod, és egy éjszakát a hűtőben pihenteted. Ezalatt a zabpehely megpuhul, és az ízek összeérnek. Reggel csak annyi lesz a dolgod, hogy megedd, de akár magaddal is viheted, így a nap folyamán mindig kéznél lesz a tápláló harapnivaló.

Én azért kedvelem ezt a módszert, mert rengeteg ízesítéssel jól működik: jól állnak neki a friss gyümölcsök, a magvajak, a kakaó, de reszelt répával és pár csipet fahéjjal is próbáltam, az is isteni volt. Bármilyen kiegészítőket is választasz, mindig a nagy szemű zabpehelyhez ragaszkodj. Az apró szemű ugyanis nagyon hamar elázik, és szottyadt lesz a belőle készült kása.

Egyéjszakás zabkása mogyoróvajjal

Egyejszakas-zabkasa-mogyorovajjal-banannal

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 80 g zabpehely
  • 2 ek chiamag
  • 2 csipet
  • 450 ml növényi ital (kókusz, mandula, szója)
  • 3 ek méz vagy juharszirup
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 2 db banán
Recept idők

Elkészítés:

Két közepes (kb. 400 ml), tiszta befőttesüveg között osszuk szét a zabpelyhet, a chiamagot és a sót, és keverjük össze őket. 

Adjuk hozzájuk a növényi italt és a mézet, és alaposan keverjük el a száraz hozzávalókkal. A zab tetejére kanalazzunk 1-1 evőkanál mogyoróvajat, majd zárjuk le az üvegeket, és tegyük hűtőbe egy éjszakára.

A banánt közvetlenül fogyasztás előtt karikázzuk a zabkására, ugyanis nagyon hamar oxidálódik, és megbarnul egy egész éjszaka folyamán.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük