Mennyei almás-fahéjas muffin: pite helyett gyors megoldás
Az alma-fahéj kombináció nem csak pitében jó - muffinban is legalább annyira finom, ráadásul sokkal kevesebb munka van vele.
A kenyérpuding világszerte népszerű, de országonként eltérően készül. Egy közös van bennük: a régi, szikkadt kenyérből, péksütiből vagy kalácsból készítik. Ezt a desszertet a takarékosság és a régiek leleményessége hívta életre, hisz a szikkadt kenyeret ahelyett, hogy kidobták volna, tejjel, tojással és cukorral tették még finomabbá, majd sütőben aranybarnára sütötték. Az alma, akárcsak a muffinokba, pitékbe, a kenyérpudingba is illik.
Készítsd muffin- vagy szufléformákban a sütit, hogy csábítóbb legyen a végeredmény. Ha egy nagy tepsit használnál, akkor kicsit tovább, 30-35 percig süsd.
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és vajazzuk ki a muffinformákat. Az almát vágjuk kisebb darabokra.
A kenyeret vagy a péksütiket vágjuk kisebb darabokra, majd tegyük egy nagy tálba. Egy másik edényben keverjük össze jól a tojásokat, a tejet, a tejszínt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a fahéjat. Öntsük rá a kenyérdarabokra, és hagyjuk állni 5-10 percig, hogy a kenyér jól magába szívja a folyadékot.
Töltsük meg a muffinformák alját egy réteg áztatott kenyérrel, majd rakjunk rá almát és lekvárt. Folytassuk a rétegezést, amíg a forma megtelik. A tetejére egy kis alma vagy egy csepp lekvár kerülhet.
Toljuk a muffinformát az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, amíg a süti aranybarna nem lesz.
Melegen, porcukorral megszórva kínáljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu