Sós kiflifelfújt ünnepi kivitelben: tartalmas és mennyei a meleg reggeli
A tejszíntől krémes, a tojástól laktató, a besameltől szaftos ez az isteni sós kiflifelfújt.
Az ünnepek után mindig van maradék, legyen az megmaradt sült hús, kenyér, esetleg sütemény. Szerencsére a karácsonyi maradékok számtalan ételben születhetnek újjá, például a szikkadt pékáruból tökéletes desszertet vagy édes reggelit dobhatsz össze.
A kenyér- vagy kiflifelfújt mindig szuper választás, ha sok lett a péksüti, ugyanis a kiszáradt, picit kemény tészta nagyon jól magába szívja az édes, fűszeres tejet, átjárja kívül, belül, így egy krémes, pudingos állagú édességet kapsz majd végeredményül.
A kenyérfelfújtat bármivel feldobhatod: keverhetsz bele vegyesen aszalt gyümölcsöket, mazsolát, magvakat, narancs- vagy citromhéjat, a kész desszertet pedig nyakon öntheted csokiszósszal, karamellöntettel, de akár lekvárral is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A kenyeret vágjuk kb. 2 centis kockákra.
A tojást verjük fel egy nagy tálban, majd adjuk hozzá a tejet, tejszínt, olvasztott vajat, cukrot, fahéjat, vaníliát és a narancs héját. Dobjuk a keverékbe a kenyérkockákat és az aszalt gyümölcsöket, hagyjuk benne állni pár percig, míg a kenyér megszívja magát.
Öntsük az egészet egy kb. 2,5 liter űrtartalmú jénaiba/sütőtálba, arra figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne álljanak meg a kenyér tetején, hanem a folyadék alatt legyenek.
Toljuk az egészet a sütőbe 25-30 percre, vagy míg a teteje aranybarna nem lesz.
Közben készítsük el a karamellszószt e szerint a recept szerint. Ha kicsit hígabb, krémesebb öntetre vágyunk, több tejszínt is adhatunk hozzá.
A kész kenyérfelfújtat a karamellöntettel kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu