Puha almás piskóta egyszerűen: maceszlisztből készül a pészachi édesség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A piskóta maceszlisztből is nagyon finom, kicsit tömörebb textúrájú süteményt eredményez.
Pészach ünnepén tilos a kovászos ételek fogyasztása, így a sütemények sem sima, hanem maceszlisztből készülnek. A maceszliszt jóval tömörebb, mint a fehér, ízvilágában enyhén diós, ezért a piskótának más lesz a textúrája, nem fog felemelkedni, de ettől függetlenül nagyon finom lesz a végeredmény.
Érdemes a töltelékkel "kompenzálni", vagyis tegyél bele több krémet vagy gyümölcsöt, például almát, hogy szaftosabb legyen. Ha időhiányban szenvedsz, akkor maceszlapokból is süthetsz süteményt, csak kend a lapok közé a tejszínes-csokis krémet. Az almás piskótát pedig sima lisztből is megsütheted.
Almás piskóta maceszlisztből
Hozzávalók 6 adaghoz
- 270 gramm maceszliszt (süteménybe való)
- 4 darab alma
- 220 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 6 darab tojás
- 250 milliliter étolaj
- 60 milliliter víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy 20x30 centiméteres tepsi aljára szórjunk egy vékony réteg maceszlisztet. Az almát hámozzuk meg és szeleteljük fel.
Egy tálba tegyük bele az almaszeleteket, szórjunk rájuk 40 gramm cukrot és a fahéjat, majd forgassuk össze. Hagyjuk kicsit állni.
A tojásokat válasszuk szét. A fehérjéből egy csipet sóval verjünk kemény habot. Egy másik nagyobb tálban habosítsuk fel a tojások sárgáit a maradék cukorral, majd öntsük hozzá az olajat és a vizet, majd forgassuk össze a liszttel. A végén óvatosan forgassuk bele a felvert tojáshabot vigyázva, össze ne törjön.
A tészta felét öntsük a tepsibe, majd egyengessük rá a fahéjas almaszeleteket, majd tegyük rá a maradék tésztát. Süssük 40-45 percig, tűpróbáig. Hagyjuk a sütőben nyitott ajtónál kihűlni, csak aztuán szeleteljük. Ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors