Egyszerű, illatos almás sütemény – A tésztája trükkösen áll össze
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Szaftos almás sütemény, amely egyszerű, mégis szuper édesség azoknak, akik nem szeretnének sok időt tölteni a konyhában.
A családom szerint a gyümölcs süteményben való felhasználása főbenjáró bűn, amely alól egyedül az alma kivétel, amit lédússágának köszönhetően igyekszem sokoldalúan elkészíteni.
Mikor már az ember azt hinné, az összes almás süteményt ismeri, akkor találkozik valami újjal, ami egyszerű, mégis csodálatos. Nem kell tésztát gyúrni, csak lisztet, zabpelyhet és még pár alapanyagot egybekeverni spatula vagy kanál segítségével - összesen ennyi a gondunk a tésztára.
Az almát lereszeljük, majd előkapunk egy hőálló formát/tepsit, amiben az almát és a lisztes keveréket rétegezni fogjuk. A receptben megadott arányok 22-23 centimétere átmérőjű formára elegendőek, ha nagyobbat választunk, akkor az alapanyagok mennyiségét is növeljük. Aki szereti a gyümölcsös süteményeket, próbálja ki ezt a receptet mással is, például áfonyával.
Almás sütemény
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab alma
- 2 evőkanál citromlé
- 160 gramm zabpehely
- 210 gramm liszt
- 150 gramm vaj
- 150 gramm cukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A zabpelyhet, lisztet, cukrot és a fahéjat tálba öntjük, alaposan elkeverjük.
Az almákat hámozzuk meg, majd reszeljük le. A lereszelt almát 2 evőkanál citromlével keverjük össze.
Válasszunk tetszőleges sütőformát, ez lehet tortaforma vagy bármilyen hőálló jénai, reszeljünk bele hideg vajat.
A vaj az első réteg a formában, a második a lisztes keverék, erre kerül a reszelt alma és így tovább, amíg az alapanyagaink el nem fogynak. Az utolsó réteg a lisztes keverék legyen, melynek a tetejére reszelt vaj és 1 evőkanál cukor kerüljön. A desszertet 180 fokos légkeveréses sütőben, 30-40 perc alatt süssük aranybarnára.
Fotók: Getty Images