Majonézes lila káposzta az ünnepi asztalra: tökéletes választás sült mellé
Ha szívesen kipróbálnál valami különlegeset a hagyományos párolt káposzta helyett, akkor teszteld le majonézzel dúsítva.
Az almával párolt káposzta az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb köret, amit leginkább télen készítünk. A lila káposztás változatot szívesen tálaljuk a karácsonyi ételek mellé is, így egy szaftos sertéssült vagy egy finoman fűszerezett kacsa, esetleg liba mellé is kiváló.
Az alma édeskés-savanykás íze remekül kiegészíti a káposzta jellegzetes, kissé kesernyés aromáját. Egy titkos összetevő azonban még gazdagabbá teszi ezt a fogást: a bor. A fehér könnyedséget és eleganciát kölcsönöz a káposztának, kiemelve az alma természetes frissességét, míg a vörösbor mélyebb, testes ízekkel gazdagítja.
A párolt káposzta a fahéj hozzáadásával még ünnepibb lehet.
A lila káposztát gyaluljuk le, az almákat hámozzuk meg, és reszeljük le nagyobb lyukú reszelőn. A vöröshagymát aprítsuk fel.
Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben vagy lábosban, majd dinszteljük rajta a vöröshagymát addig, amíg üveges nem lesz.
Adjuk hozzá a szeletelt káposztát, az almát, és szórjuk meg cukorral. Kezdjük el párolni, majd dobjuk hozzá a sót, a borsot és a fahéjat. Ha a káposzta már kissé összeesett, öntsük rá a bort és az ecetet. Fedjük le, és pároljuk lassú tűzön körülbelül 30-40 percig, amíg a káposzta teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.
Kóstolás után, ha szükséges, adjunk hozzá még sót, cukrot vagy ecetet.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu