Édes és pihe-puha az olaszok fánkja: a bombolini vaníliás töltelékkel a legfinomabb
Illatos, lágy tésztájú fánk, úgy, ahogy az olaszok szeretik. Az eszményi bombolini vaníliakrémmel a legtökéletesebb.
A fánk az egész világon ismert, szeretett finomság, melyből az egyik legnépszerűbb az amerikaiak cukormázas változata. Az édes pampuska csak sima mázzal bevonva is tökéletes, de érdemes minél szemrevalóbb formában szervírozni. Épp ezért mehet bele ételszínezék, és egyéb ehető dekorelemeket is lehet használni. Ha nem szimpatizálsz a cukormázzal, akkor csokival vagy karamellel is fényesebbé teheted a fánkot.
A fánkokat mindig forró olajban kell sütni. A tészta nagyon érzékeny, könnyen megég vagy nyers maradhat a belseje, épp ezért kis láng felett érdemes sütni.
Fánk:
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre 8-10 percre, míg felfut.
A lisztet forgassuk egybe a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, gyúrjunk belőle sima tésztát. Ezután takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2-3 centiméter vastagságúra. Ezután pohárral vagy fánkkiszúróval szaggassuk ki a tésztát. A tésztakorongok közepét is szúrjuk ki, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára. A fánkokat takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig.
A fánkokat bő, forró olajban süssük szép aranybarnára, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük.
Cukormáz:
A vizet és a cukrot alaposan keverjük össze. Ha a máz túl folyékony, akkor adjunk még hozzá cukrot, ha pedig szilárd, akkor vizet keverjünk hozzá. Ehhez a mázhoz bátran adhatunk ételszínezéket.
A fánkokat tetszés szerint vonjuk be a mázzal, ha szeretnénk, más ehető dekorelemekkel is díszíthetjük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu