![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ízes, krémes andalúz szósz: a legegyszerűbb sült krumplit is feldobja
![andalúz2](https://kep.index.hu/1/0/3265/32654/326542/32654280_2503470_ed42deb6ee47ea1920ab74da910bc4dd_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Pikáns és ízgazdag mártás, amelynek hatalmas sikere van Belgiumban, nem véletlenül.
Az andalúz szószt, bár a neve alapján spanyol, mégis Belgiumból ismeri mindenki. Ezt a mártás sült krumpli mellé kínálják, nincs olyan belga étkezde, ahol ne lehetne kérni. Bátyám Belgiumban tanult fél évig, és amikor meglátogattam, nem telt el úgy nap, hogy ne ettünk volna a híres krumpliból és szószból.
Itthon reprodukálni szerettem volna a mártást, így recept után néztem, de - nem túlzok - minden egyes recept mást írt: más hozzávalókat, más arányokat, egyszerűen semmi sem stimmelt. Az egyetlen közös pont a majonéz - ez a legtöbb esetben házi, olajból és tojássárgájából készült verzió -, illetve a paradicsom, ez lehet passzírozott vagy sűrített változat, de az egyszerűsítés kedvéért ketchup is.
Változatok
A majonéz és paradicsom mellé általában valamilyen ecet vagy citromlé kerül, sok receptben borecetet ajánlanak és/vagy egy kis fehérbort, de nekünk balzsamecettel ízlett a legjobban. Fontos elem még a csípős, ez lehet chiliszósz, -őrlemény vagy -pehely, illetve a legtöbb receptben a fokhagyma is kötelező elem.
Nem állítom, hogy a mi verziónk az eredeti vagy a klasszikus, de annyi biztos, hogy nekünk ezekkel az arányokkal hasonlított leginkább arra, amit Belgiumban is kóstoltunk.
Andalúz szósz
![andalúz](https://kep.index.hu/1/0/3265/32654/326542/32654294_69e53ff3b8e0c4c20165d3807c751e66_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 deciliter ketchup
- 2 deciliter majonéz (lehetőleg házi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál ecet (bor vagy balzsam)
- 0.5 mokkáskanál darált chilipaprika
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A fokhagymát zúzzuk össze vagy reszeljük le, majd keverjük össze az összes többi alapanyaggal. Kóstoljuk meg a mártást, ízlés szerint tehetünk még bele chilit, ecetet, sót, borsot.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!