Ízes, krémes andalúz szósz: a legegyszerűbb sült krumplit is feldobja
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Pikáns és ízgazdag mártás, amelynek hatalmas sikere van Belgiumban, nem véletlenül.
Az andalúz szószt, bár a neve alapján spanyol, mégis Belgiumból ismeri mindenki. Ezt a mártás sült krumpli mellé kínálják, nincs olyan belga étkezde, ahol ne lehetne kérni. Bátyám Belgiumban tanult fél évig, és amikor meglátogattam, nem telt el úgy nap, hogy ne ettünk volna a híres krumpliból és szószból.
Itthon reprodukálni szerettem volna a mártást, így recept után néztem, de - nem túlzok - minden egyes recept mást írt: más hozzávalókat, más arányokat, egyszerűen semmi sem stimmelt. Az egyetlen közös pont a majonéz - ez a legtöbb esetben házi, olajból és tojássárgájából készült verzió -, illetve a paradicsom, ez lehet passzírozott vagy sűrített változat, de az egyszerűsítés kedvéért ketchup is.
Változatok
A majonéz és paradicsom mellé általában valamilyen ecet vagy citromlé kerül, sok receptben borecetet ajánlanak és/vagy egy kis fehérbort, de nekünk balzsamecettel ízlett a legjobban. Fontos elem még a csípős, ez lehet chiliszósz, -őrlemény vagy -pehely, illetve a legtöbb receptben a fokhagyma is kötelező elem.
Nem állítom, hogy a mi verziónk az eredeti vagy a klasszikus, de annyi biztos, hogy nekünk ezekkel az arányokkal hasonlított leginkább arra, amit Belgiumban is kóstoltunk.
Andalúz szósz
Hozzávalók 4 személyre
- 1 deciliter ketchup
- 2 deciliter majonéz (lehetőleg házi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál ecet (bor vagy balzsam)
- 0.5 mokkáskanál darált chilipaprika
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A fokhagymát zúzzuk össze vagy reszeljük le, majd keverjük össze az összes többi alapanyaggal. Kóstoljuk meg a mártást, ízlés szerint tehetünk még bele chilit, ecetet, sót, borsot.
Fotó: Getty Images