
Ízes, krémes andalúz szósz: a legegyszerűbb sült krumplit is feldobja

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Tavaszi majonézes krumplisaláta: ropogós bacon teszi izgalmassá

Extrán sajtos rúd: kívül ropogós, belül puha és omlós

Húsvéti nyuszizsemle az ünnepi asztalra: foszlós tészta az alapja

A legjobb tormakrém húsvétra: selymes, és percek alatt kész

Önmagával sűrített zöldborsófőzelék: a fasírt receptjét is mutatjuk
Pikáns és ízgazdag mártás, amelynek hatalmas sikere van Belgiumban, nem véletlenül.
Az andalúz szószt, bár a neve alapján spanyol, mégis Belgiumból ismeri mindenki. Ezt a mártás sült krumpli mellé kínálják, nincs olyan belga étkezde, ahol ne lehetne kérni. Bátyám Belgiumban tanult fél évig, és amikor meglátogattam, nem telt el úgy nap, hogy ne ettünk volna a híres krumpliból és szószból.
Itthon reprodukálni szerettem volna a mártást, így recept után néztem, de - nem túlzok - minden egyes recept mást írt: más hozzávalókat, más arányokat, egyszerűen semmi sem stimmelt. Az egyetlen közös pont a majonéz - ez a legtöbb esetben házi, olajból és tojássárgájából készült verzió -, illetve a paradicsom, ez lehet passzírozott vagy sűrített változat, de az egyszerűsítés kedvéért ketchup is.
Változatok
A majonéz és paradicsom mellé általában valamilyen ecet vagy citromlé kerül, sok receptben borecetet ajánlanak és/vagy egy kis fehérbort, de nekünk balzsamecettel ízlett a legjobban. Fontos elem még a csípős, ez lehet chiliszósz, -őrlemény vagy -pehely, illetve a legtöbb receptben a fokhagyma is kötelező elem.
Nem állítom, hogy a mi verziónk az eredeti vagy a klasszikus, de annyi biztos, hogy nekünk ezekkel az arányokkal hasonlított leginkább arra, amit Belgiumban is kóstoltunk.
Andalúz szósz

Hozzávalók 4 személyre
- 1 deciliter ketchup
- 2 deciliter majonéz (lehetőleg házi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál ecet (bor vagy balzsam)
- 0.5 mokkáskanál darált chilipaprika
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A fokhagymát zúzzuk össze vagy reszeljük le, majd keverjük össze az összes többi alapanyaggal. Kóstoljuk meg a mártást, ízlés szerint tehetünk még bele chilit, ecetet, sót, borsot.
Fotó: Getty Images