Légies fehér piskóta Amerikából – Csak tojásfehérje kerül a tésztába
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Mennyei, krémes rizskoch: a nagyi receptje alapján
Ropogós
Rakott krumpli mentesen: krémes, tartalmas és nagyon finom
Csokis-narancsos keksz: ennek ott a helye a sütisdobozban
Aranybarna röszti kínai kellel keverve: tejföllel megkoronázva kínáld
Sajtos fasírt sütőben sütve: hamburgerben is tökéletes
Így dolgozd fel a sütőtököt: a magja sem megy kárba
Ismertebb nevén „Angel food cake”, a fehér torta Amerikában nagyon kedvelt, különlegessége, hogy a piskóta tésztájában csak a tojásfehérjének vesszük hasznát.
A közepesen kemény habbá vert tojásfehérjébe cukor és liszt kerül, illetve kevés vaníliakivonat, amitől igazán kellemes íze lesz a piskótának.
Az amerikai receptekben előforduló, számunkra nem annyira ismert alapanyag, az úgynevezett „cream of tartar”, azaz tisztított borkő is kerül bele, ezt a hozzávalót a cukorral szokás összekeverni, majd a keveréket apránként adagolják a habhoz. Nálunk nem annyira ismert ez a kristályos anyag, ami tulajdonképpen a térfogat növelését szolgála, tojásfehérjénél nagyon szép hatást vált ki, sokkal krémesebb textúrájú lesz a végeredmény. Ha nem kapnánk, sütőporral helyettesíthetjük.
A fehér piskótát magas falú formában érdemes sütni, például kuglóf- vagy tortaformában, a tésztát gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel, de a kész desszert mellé kínálhatunk friss epret és tejszínhabot is, de ha csak porcukorral hintjük meg a tetejét, úgy is csodálatos lesz.
Angel food cake
Hozzávalók 6 személyre
- 100 gramm liszt
- 225 gramm porcukor
- 10 darab tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 teáskanál sütőpor
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
Ha van maradék tojásfehérje, azzal dolgozzunk, ha nincs, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a sütőport.
A fehérjéből kemény habot verünk, miközben apránként hozzáadagoljuk a cukrot és a vaníliakivonatot, ezután óvatosan a habhoz forgatjuk a lisztes keveréket.
Magas falú kuglóf- vagy tortaformába adagoljuk a masszát, majd 180 fokos sütőben 35-45 perc alatt megsütjük.
Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, a legjobb, ha rácsra fordítva 1 órát pihen, utána szabadítsuk meg a formától, porcukorral szórjuk meg.
Fotók: Getty Images