Gyors sajtos pogácsa angol módra: sütőporos a tésztája

sajtos-pogacsa
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon omlós ez a sajtos pogácsa, ráadásul gyerekjáték az elkészítése, kezdőként is bátran állj neki.

Az angol pogácsa, avagy a scone, hivatalosan édesen, cukorral készül, és tejszínhabbal vagy dzsemmel kínálják, de a sós változatai is népszerűek. Az alábbi verziót sok-sok cheddar sajttal dobtuk fel, a tésztája pedig a vajtól omlós.

A scone leggyakrabban íróval vagy habtejszínnel készül, de most az egyszerűség kedvéért tejet használtunk hozzá. Hogy még karakteresebb íze legyen, a cheddar mellé egy kevés mustárt is keverhetsz, de ez el is hagyható. Ha pedig feldobnád zöldfűszerrel, friss snidlinget vagy medvehagymát keverj bele.

Angol sajtos pogácsa

sajtos-pogacsa2

Hozzávalók 16 darabhoz

  • 450 g liszt
  • 0.5 tk
  • 4 tk sütőpor
  • 100 g hideg vaj
  • 300 g cheddar sajt
  • 240 ml tej (+ 2 ek.)
  • 1 tk dijoni mustár
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. A hideg vajat vágjuk kockákra, majd adjuk a liszthez, morzsoljuk vele össze. Keverjük a lisztes keverékbe a reszelt sajt 2/3 részét is.

A tejet és a mustárt keverjük össze egy kis tálban, majd adjuk a lisztes alaphoz. Keverjük össze a hozzávalókat, míg össze nem áll a tészta.

Borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk kb. 2,5 cm vastagra. Egy 5-6 centi átmérőjű kör alakú kiszúróval szaggassuk ki a tésztát, majd tegyük a pogácsákat az előkészített tepsire, hagyjunk köztük egy kis helyet.

Kenjük le a tetejüket tejjel, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.

Toljuk őket a sütőbe 10-13 percre, míg megemelkednek és aranybarnák lesznek.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük