Sütőtökös gerslirizottó, az ősz legkülönlegesebb körete - Kecskesajttal az igazi
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
Amit a legjobban várunk az őszben, az egyértelműen a sütőtök szezon. Mindig kizárólag sütve készül, úgy érvényesül a legjobban semmihez nem hasonlítható, karakteres íze, amit egész ősszel és télen lehetetlennek bizonyul megunni.
Mindig óriási adagot sütök meg egyszerre, egy részéből krémleves, másik feléből püré, köret, desszert, szendvicskrém vagy akármi más lesz. Mert ez a sárga szín és a karamellizált, édes íz ezerféleképpen arat, mindenféle fogásban, mindenféle fűszerrel, sokféle alapanyaggal kombinálva.
Rizottó árpagyöngyből
Az árpagyöngy alábecsült alapanyag, pedig elképesztően olcsó, finom és tápláló gabonaféle. Itthon is mindenütt kapható, mégis egy külföldi szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall adott kedvet hozzá, hogy először kipróbáljam. A legjobb a gersliben az, hogy nem tud pépesre főni, mindig megmarad kissé harapnivalónak az állaga, ezért is alkalmas rizottó készítésére. A megsütött, leturmixolt tök önmagában, további alapanyagok hozzáadása nélkül krémes szószt ad, ami nemcsak a lenti gerslihez, de tésztákhoz, tarhonyához, rizshez is jól illik. Az alábbi recept annyira jó, hogy magában, vagy ahogy a képen látható, hatperces tojással is finom, de húsok mellé különleges köret.
Fotó: Ács Bori
Sütőtökös gerslirizottó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm sütőtök
- 200 gramm gersli
- 1 teáskanál só
- 1 deciliter tejszín
- 0.5 teáskanál szerecsendió
- 100 gramm kecskesajt