
Csípős ázsiai tésztasaláta mogyorós szósszal és friss zöldségekkel
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Kurkumás édesburgonya-krémleves: tápláló fogás tele antioxidánsokkal

Egyszerű, álompuha amerikai palacsinta: alig kell hozzá valami

Mennyei rizibizi olasz köntösben: köretnek és egytálételnek is tökéletes

Filléres, csípős paprikás krumpli: jó sűrű a szaftja

7 mennyei fogás avokádóval: összegyűjtöttük a legjobb recepteket
Ez a tésztasaláta nem az, ami a nyolcvanas években került a büféasztalokra, inkább nem is kellene így neveznünk, nehogy bárki véletlenül arra asszociáljon.
Azokkal a túlmajonézezett, mirelit zöldségekkel súlyosbított tésztás trutyikkal ellentétben ez egy izgalmas, csípős, savanykás, állagokat izgalmasan keverő, összetett étel.
A három alapelem: tészta, öntet, zöldség
Három alapelemből áll össze ez a saláta vagy hideg tészta, egyik sem ideális elnevezés. Az első a tészta, ami eredetileg kínai tojásos tészta, de lehet rizstészta is vagy akár teljesen hétköznapi spagetti. Azért jobb a tojásos vagy a rizsből készült, mert ezek nagyon jól fel tudják venni a mogyorós szószt, ami ennek az ételnek a lelke.
A második összetevő ez az öntet, amihez mogyoróvaj és zöld citrom kell, de már egyiket sem lehetetlen beszerezni.
A harmadik elem a kiegészítő, alapvetően zöldség, de kerülhet bele maradék sült csirke is, kinek mi akad éppen a keze ügyébe. Nagyon jót tesz még neki valamilyen ropogós mag is, szezám vagy mogyoró.
Talán a legnagyobb előnye ennek a fogásnak azon túl, hogy finom, az, hogy jól tárolható és hordozható, piknikre és munkahelyi ebédnek is ideális.
Édes-csípős, mogyorós tésztasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz
A salátához
- 400 gramm kínai tészta
- 1 darab kaliforniai paprika
- 2 marék zöldborsó
- 1 darab sárgarépa
- 2 darab újhagyma
Az öntethez
- 3 evőkanál mogyoróvaj
- 1 darab zöld citrom
- 1 teáskanál csiliszósz
- 1 evőkanál szójaszósz
Elkészítés:
A tésztát kifőzzük, a zöldségeket egyforma darabokra vágjuk. Az öntethez az alapanyagokat összekeverjük egy salátás tálban, hozzáadjuk a zöldségeket, a kifőtt tésztát és nagyon alaposan elkeverjük, egészen addig, míg az öntet mindenütt egyenletesen bevonja a tésztát. Végül megszórjuk a szezámmaggal.
Fotó: Ács Bori/Sóbors