Mamaféle babfőzelék paprikás rántással: füstölt szalonnával vagy kolbásszal az igazi

bfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Régi ízeket idéző, tartalmas babfőzelék pont úgy, ahogy a mama is készítette, házi szalonnával és fokhagymás rántással.

A babnak rengeteg fajtája ismert, színes, ízes levesek és főzelékek készíthetők belőle. Ha szárazbabból készül a fogás, akkor érdemes előtte vízbe áztatni, mert sokkal hamarabb megpuhul, ha azonban kimarad ez a lépés, kicsit több idő kell neki.

A szárazbabfőzelék készülhet tejfölös vagy tejszínes habarással, teljesen húsmentesen is, tálalásnál lehet mellé fasírtot vagy pörköltet kínálni. Ha azonban a nagyiféle ízeket idéznéd fel, akkor házi sonkával, szalonnával vagy kolbásszal készüljön a régi kedvenc.

Babfőzelék

bfct

Hozzávalók 4 személyre:

Főzelék:

  • 50 dkg szárazbab
  • szükség szerint zsír vagy olaj
  • 20 dkg szalonna
  • 2 fej hagyma
  • 3 darab babérlevél
  • 1 liter víz
  • só és bors ízlés szerint

Rántás:

  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika
Recept idők

Elkészítés:

A babot áztassuk be 4-5 órára, de egy teljes éjszakát is eltölthet a vízben.

A szalonnát kockázzuk fel, és nagyon kevés zsírral vagy olajjal kezdjük el pirítani. Körülbelül 4-5 perc után a hagymát finomra vágva keverjük a szalonnához a babérlevéllel együtt.

Amikor a hagyma szépen összeesett, akkor a babot is keverjük hozzá, fűszerezzük sóval, borssal, öntsük fel vízzel, főzzük puhára (a főzési idő 40-60 perc, attól függ, hogy a babot előáztattuk-e, a konzerves változat hamarabb elkészül).

Rántás

A zsírt olvasszuk fel, adjuk hozzá a finomra vágott vagy reszelt fokhagymát, 2-3 perc után a lisztet. Alaposan keverjük egybe és pirítsuk világosbarnára 2-3 perc alatt, majd adjuk hozzá a pirospaprikát.

A rántáshoz a babfőzelék levéből merjünk 2-3 merőkanállal, keverjük egybe. Utána adjuk a főzelékhez, még 4-5 percig főzzük, hűvös tejföllel meglocsolva kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük