Őzgerincformában sült csirkemell baconbe csomagolva: sajt pirul a tetején
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A hús látványa ne tévesszen meg, egyszerűbben készül, mint ahogy az első ránézésre tűnik, kapd elő az őzgerinc- vagy a kenyérformát, és dobd össze ebédre vagy vacsorára.
Sok családban a csirkehús, főleg a csirkemell a legnépszerűbb húsfajta. Igen izgalmas alapanyag, és egyáltalán nem száraz, ha jól készíted. Nem csak rántva finom, készülhet belőle fasírt, leves, Hasselback módra is kipróbálhatod, vagy daráld le és fűszerezd, a keveréket simítsd baconnel bélelt formába, majd told sütőbe, a végeredménynek mindenki örülni fog.
A gusztusos és finom étel egyszerűen készül, ha szeretnéd, 1-2 evőkanál tejföllel és friss, finomra vágott petrezselyemmel is gazdagíthatod a tölteléket. Az elkészült sült szeletelésének ne ess neki azonnal, várj egy picit: a legjobb, ha teljesen kihűl, de már langyos állapotában, egy jó éles késsel is szép szeleteket lehet vágni.
Baconbe csomagolt csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg csirkemellfilé
- 2 darab vöröshagyma
- kevés olaj
- só és bors ízlés szerint
- 0.5 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 darab tojás
- 15 dkg sajt (trappista vagy füstölt)
- vaj a forma kikenéséhez
- 1 maréknyi zsemlemorzsa
- 10 szelet bacon
Elkészítés:
A húst daráljuk le vagy vágjuk apró kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre, utána tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.
A húst fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, füstölt pirospaprikával, valamint adjuk hozzá a tojást, reszelt sajtot (10 dkg) és a dinsztelt hagymát, az egészet keverjük alaposan össze.
Az őzgerinc- vagy kenyérformát kenjük ki vajjal, szórjuk rá a zsemlemorzsát, majd a baconnel béleljük ki.
A bekevert húsos masszát simítsuk a szalonnával kibélelt formába, a szalonna kilógó széleivel fedjük be a tölteléket. A formát tegyük tepsibe, és így helyezzük 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
Sütés után borítsuk ki a húst egy sütőpapírral bélelt tepsire, szórjunk rá sajtot (5 dkg), és toljuk vissza 200 fokos sütőbe. 8-10 perc alatt pirítsuk addig, míg szép aranybarna színt kap.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors