Mennyei, tejfölös csirkeraguleves: a tartalmas fogás felmelegít a hűvös napokon

csirkeraguleves2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krumplitól laktató, a tejföltől krémes, a petrezselyemtől friss az isteni csirkeraguleves.

Tartalmas, tápláló és isteni finom az alábbi csirkeraguleves, rengeteg zöldséggel, hússal és fűszerrel készül. Elkészítésében hasonló a tárkonyos változathoz, azonban ebben a receptben a zöldfűszer helyett pirospaprika dominál, a tejszín helyett pedig tejföl. A borsó és a gomba is kimarad, helyettük krumpli gazdagítja a levest, de akár csipetkét is főzhetsz bele. 

Bár picit több munka van vele, mint egy húslevessel, ugyanis a hagymát meg kell dinsztelni, a csirkemellet pedig fehéredésig sütni, mielőtt felöntöd a vízzel, így sem sok idő, és garantáltan olyan levest teszel majd az asztalra, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek. 

Csirkeraguleves

csirkeraguleves

Hozzávalók 8 személyre:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • kevés olívaolaj
  • 3 darab répa
  • 2 darab fehérrépa
  • 0.5 darab karalábé
  • 0.5 darab zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 4 közepes darab krumpli
  • 1 darab tv-paprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 liter víz
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek liszt
  • 0.5 csokor petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, kockázzuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit törjük meg. A répát, fehérrépát, karalábét, zellert, krumplit pucoljuk meg, a répákat karikázzuk össze, a másik hármat kockázzuk. A paradicsomot, paprikát mossuk meg, előbbit vágjuk félbe.

Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a répákat, karalábét, zellert, egész fokhagymát, még 5 percig dinszteljük.

Szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük össze. Öntsük fel 1 deci vízzel, ezzel is keverjük össze, várjuk meg, míg a pirospaprika elolvad. Ekkor öntsük fel a maradék vízzel, adjuk hozzá a krumplit, a paprikát, paradicsomot, babérlevelet. Várjuk meg, míg felforr, ekkor kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Vegyük kicsire a lángot, majd fedő alatt főzzük 30 percig, míg minden megpuhul.

A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, majd adjunk hozzá 1 merőkanál levest, azzal is keverjük el. Lassan csurgassuk a többi leveshez, majd újraforássig főzzük.

A petrezselymet aprítsuk össze, majd adjuk a leveshez, kapcsoljuk le alatta a lángot.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük