
Mennyei, tejfölös csirkeraguleves: a tartalmas fogás felmelegít a hűvös napokon

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Ropogós csicseriborsós laposkenyér: alig valamiből készül

Retró, sós, édes és töltött kiflik egy helyen: mindenki megtalálja a kedvére valót

Édesburgonyás-narancsos kuglóf: szaftos, rostban gazdag desszert

Fokhagymás-sajtos gombafejek: sütőben pirulnak ropogósra

Magyaros krumplileves húsgombóccal: ebből biztos a repeta
A krumplitól laktató, a tejföltől krémes, a petrezselyemtől friss az isteni csirkeraguleves.
Tartalmas, tápláló és isteni finom az alábbi csirkeraguleves, rengeteg zöldséggel, hússal és fűszerrel készül. Elkészítésében hasonló a tárkonyos változathoz, azonban ebben a receptben a zöldfűszer helyett pirospaprika dominál, a tejszín helyett pedig tejföl. A borsó és a gomba is kimarad, helyettük krumpli gazdagítja a levest, de akár csipetkét is főzhetsz bele.
Bár picit több munka van vele, mint egy húslevessel, ugyanis a hagymát meg kell dinsztelni, a csirkemellet pedig fehéredésig sütni, mielőtt felöntöd a vízzel, így sem sok idő, és garantáltan olyan levest teszel majd az asztalra, amit kicsik és nagyok egyaránt szeretnek.
Csirkeraguleves

Hozzávalók 8 személyre
- 500 gramm csirkemellfilé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- kevés olívaolaj
- 3 darab répa
- 2 darab fehérrépa
- 0.5 darab karalábé
- 0.5 darab zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk fűszerpaprika
- 4 közepes darab krumpli
- 1 darab tv-paprika
- 1 darab paradicsom
- 2 liter víz
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 2 dl tejföl
- 1 ek liszt
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, kockázzuk össze. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozzuk meg, előbbit vágjuk finomra, utóbbit törjük meg. A répát, fehérrépát, karalábét, zellert, krumplit pucoljuk meg, a répákat karikázzuk össze, a másik hármat kockázzuk. A paradicsomot, paprikát mossuk meg, előbbit vágjuk félbe.
Forrósítsunk egy kevés olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Pár perc alatt dinszteljük puhára, majd adjuk hozzá a csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, süssük fehéredésig. Ekkor adjuk hozzá a répákat, karalábét, zellert, egész fokhagymát, még 5 percig dinszteljük.
Szórjuk rá a pirospaprikát, alaposan keverjük össze. Öntsük fel 1 deci vízzel, ezzel is keverjük össze, várjuk meg, míg a pirospaprika elolvad. Ekkor öntsük fel a maradék vízzel, adjuk hozzá a krumplit, a paprikát, paradicsomot, babérlevelet. Várjuk meg, míg felforr, ekkor kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Vegyük kicsire a lángot, majd fedő alatt főzzük 30 percig, míg minden megpuhul.
A tejfölt keverjük csomómentesre a liszttel, majd adjunk hozzá 1 merőkanál levest, azzal is keverjük el. Lassan csurgassuk a többi leveshez, majd újraforássig főzzük.
A petrezselymet aprítsuk össze, majd adjuk a leveshez, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors