Sütőben sült édeskrumpli tükörtojással a tetején - Kiadós egytepsis fogás
Egyszerű és laktató fogás ez az egytepsis, sült édesburgonya, amit gyönyörű, remegős tetejű tojások díszítenek.
Ha valamilyen mutatós fogást kínálnál a vendégeknek, amely akár lazább ebédként, akár tartalmasabb köretként is helytáll, ez a kétszer sült burgonya a tökéletes választás. Az édeskrumpli először egészben, héjában sül puhára, majd a belsejét ki kell kanalazni, vajjal és tejszínnel összetörni, visszatölteni, és nyúlós sajttal és ropogós baconnel megkoronázni.
Bár a burgonya sütése időigényes, neked alig lesz munkád ezzel az étellel, ráadásul kezdők is összedobhatják. Arra figyelj csak, hogy nagyobb, ducibb burgonyákat válassz, azokat lehet majd jól megtölteni, könnyen félbevágni.
Az étel egyetlen buktatója a bacon lehet: próbálj picit vastagabb szeletekkel dolgozni, és mindenképp süsd elő őket, viszont ne teljesen ropogósra. Akkor jók, mikor a zsír nagy része kisült belőlük, itt-ott megpirultak, de még rugalmas az állaguk. A sütőben még pont annyi hőkezelést kapnak, hogy tökéletesen ropogósak és pirosak legyenek.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A krumplikat alaposan mossuk meg kívülről, töröljük szárazra, majd kenjük be vékonyan olajjal. Szurkáljuk meg pár helyen villával. Tegyük a sütőrácsra 35-40 percre, míg a villa könnyen bele nem megy a húsába. Ekkor vegyük ki, hagyjuk hűlni 15 percig. (A sütőt ne kapcsoljuk ki, vegyük lejjebb a hőmérsékletét 180 fokra.)
Közben a baconszeleteket süssük meg egy serpenyőben: ne legyenek még teljesen ropogósak, maradjanak rugalmasak, de süljön ki a zsírjuk nagy része. Tegyük félre.
A krumplikat vágjuk hosszában félbe, majd a húsukat kanalazzuk egy tálba, de hagyjunk a héjban egy kis peremet, hogy megtartsa majd a tölteléket. Ha nagyon billeg a krumpli, az aljából vágjunk le egy keveset, hogy egyenesen álljon, de vigyázzunk, a perembe ne vágjunk bele.
A kikanalazott krumplit törjük össze a vajjal és a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk.
Tegyünk a tört krumpliból 1-2 evőkanállal a héjakba, majd szórjunk rájuk reszelt sajtot. Tegyünk minden betöltött fél tetejére egy szelet bacont.
Tegyük a krumplikat egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd toljuk vissza a sütőbe 10 percre, míg a sajt megolvad, a bacon ropogós lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu