Rakott étel franciásan: baconös-karfiolos gratin krémes sajtszósszal
8
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
A gratin tulajdonképpen rakott ételt jelent, igaz, így picit szofisztikáltabban hangzik. Ez a baconos-karfiolos változat kihozza a gratinból a maximumot. Egy olyan ételről van szó, amely egy hétköznap esti vacsorának és egy ünnepi asztal főfogásának is elmegy.
Szuper egyszerű ez a recept, a sült bacont és az előfőzött karfiolt csak bele kell forgatni egy sűrű, sajtos szószba.
Aki nem szereti a karfiolt, az készítheti a gratint brokkolival is, vagy akár vegyesen, annyira finom a besameles mártás, hogy bármilyen zöldséget adunk hozzá, ugyanolyan jó lesz a végeredmény.
A bacont azért érdemes lepirítani a sütés előtt, mert a tejes-sajtós szószban csak megfőne, nem érné el azt a ropogós állagot, amivel az igazi lesz. Természetesen vegetáriánus változatban is készíthető. A karfiolt csak előfőzni kell, hiszen még tovább fog puhulni a mártásban is. Már készítettem előfőzés nélkül is, úgy is teljesen átsült, de a biztonság kedvéért nem árt beiktatni ezt a plusz lépést.
Baconos-karfiolos gratin
Hozzávalók 8 adaghoz
- 10 szelet bacon
- 1 kilogramm karfiol
- 6 evőkanál liszt
- 3 evőkanál vaj
- 1 liter tej
- 300 gramm cheddar sajt
- 1 teáskanál szerecsendió
- 80 gramm zsemlemorzsa
- ízlés szerint só&bors
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben pirítsuk le jó ropogósra a baconszeleteket. Tegyük őket félre.
2. Tegyünk fel egy nagy lábas vizet a gáztűzhelyre, ha már forr, tegyük bele a rózsákra szedett karfiolt. Főzzük 3 percig, a sütőben még úgyis puhulni fog.
3. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a lisztet. Folyamatosan kevergessük, hogy ne kapjon le. Lassan, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, vigyázzunk, ne legyen csomós. Mehet hozzá a sajt, a szerecsendió, a só és a bors is.
4. Adjuk hozzá az összeszelt bacont és a karfiolt, keverjük jól össze. Öntsük egy 23x33 cm-es tálba, szórjuk meg zsemlemorzsával és sajttal.
5. 190 fokon 30 percig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
2. Tegyünk fel egy nagy lábas vizet a gáztűzhelyre, ha már forr, tegyük bele a rózsákra szedett karfiolt. Főzzük 3 percig, a sütőben még úgyis puhulni fog.
3. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a lisztet. Folyamatosan kevergessük, hogy ne kapjon le. Lassan, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, vigyázzunk, ne legyen csomós. Mehet hozzá a sajt, a szerecsendió, a só és a bors is.
4. Adjuk hozzá az összeszelt bacont és a karfiolt, keverjük jól össze. Öntsük egy 23x33 cm-es tálba, szórjuk meg zsemlemorzsával és sajttal.
5. 190 fokon 30 percig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
Fotó: Shutterstock
Címkék: