Rakott étel franciásan: baconös-karfiolos gratin krémes sajtszósszal

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gratin tulajdonképpen rakott ételt jelent, igaz, így picit szofisztikáltabban hangzik. Ez a baconos-karfiolos változat kihozza a gratinból a maximumot. Egy olyan ételről van szó, amely egy hétköznap esti vacsorának és egy ünnepi asztal főfogásának is elmegy. 

Szuper egyszerű ez a recept, a sült bacont és az előfőzött karfiolt csak bele kell forgatni egy sűrű, sajtos szószba. 

Aki nem szereti a karfiolt, az készítheti a gratint brokkolival is, vagy akár vegyesen, annyira finom a besameles mártás, hogy bármilyen zöldséget adunk hozzá, ugyanolyan jó lesz a végeredmény. 

A bacont azért érdemes lepirítani a sütés előtt, mert a tejes-sajtós szószban csak megfőne, nem érné el azt a ropogós állagot, amivel az igazi lesz. Természetesen vegetáriánus változatban is készíthető. A karfiolt csak előfőzni kell, hiszen még tovább fog puhulni a mártásban is. Már készítettem előfőzés nélkül is, úgy is teljesen átsült, de a biztonság kedvéért nem árt beiktatni ezt a plusz lépést.

Baconos-karfiolos gratin

karfiolgratinrecept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 10 szelet bacon
  • 1 kilogramm karfiol
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 liter tej
  • 300 gramm cheddar sajt
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 80 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben pirítsuk le jó ropogósra a baconszeleteket. Tegyük őket félre.

2. Tegyünk fel egy nagy lábas vizet a gáztűzhelyre, ha már forr, tegyük bele a rózsákra szedett karfiolt. Főzzük 3 percig, a sütőben még úgyis puhulni fog.

3. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük bele a lisztet. Folyamatosan kevergessük, hogy ne kapjon le. Lassan, fokozatosan adjuk hozzá a tejet, vigyázzunk, ne legyen csomós. Mehet hozzá a sajt, a szerecsendió, a só és a bors is.

4. Adjuk hozzá az összeszelt bacont és a karfiolt, keverjük jól össze. Öntsük egy 23x33 cm-es tálba, szórjuk meg zsemlemorzsával és sajttal.

5. 190 fokon 30 percig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük