Laktató és nagyon finom bakonyi leves: puha csipetke is fő bele

blcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gazdag magyaros leves ízében visszaköszön a nagy kedvenc, a bakonyi sertésszelet, tejfölös habarással lesz igazán finom.

A bakonyi sertésszelet leves formájában is mennyei, ráadásul akár csirkehúsból is el lehet készíteni. A sűrű fogásban minden alapanyag benne van, ami az eredeti receptben is.

A bakonyi levest hagyományosan disznózsírral kell készíteni, 10 dekagramm füstölt szalonnát szoktak lepirítani, erre kerül rá a hagyma és a többi hozzávaló. Az én családom nem igazán kedveli a szalonna karakteres ízét, ezért én kihagyom belőle, de te bátran használd, ha az eredeti recept szerint készítenéd a finom levest. Tartalmas és ízletes, főételként is megállja a helyét, maximum süss desszertnek palacsintát vagy fánkot, másra nem is lesz szükség.

Milyen tészta kerüljön a levesbe?

A bakonyi leves tipikusan olyan étel, amelyben elfér a tészta, lehet az galuska vagy csipetke. Ha csipetkét választasz, akkor csak tépkedd bele a tésztát, nem szükséges formára sodorni.

Bakonyi leves

blct

Hozzávalók 4 személyre:

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab paprika
  • 1 darab paradicsom
  • kevés olaj
  • 40 dekagramm csirkemell vagy sertéscomb
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 300 gramm csiperkegomba
  • 200 gramm tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyem
  • 280 milliliter víz
  • víz amennyi szükséges

Csipetke:

  • 100 gramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd amikor már üveges, dobjuk rá az apróra vágott paprikát és paradicsomot. 2-3 perc gyakori kevergetés után a közepes kockákra vágott húst is keverjük a zöldségekhez.

A húst pirítsuk fehéredésig, utána keverjük hozzá a pirospaprikát, sót, borsot, majd 280 milliliter hideg vizet is öntsünk a húsra, hagyjuk főni 15 percig.

Adjuk a húshoz a közepes méretűre felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a felszeletelt gombát, keverjük egybe, majd öntsünk még rá annyi vizet, amennyi ellepi a hozzávalókat.

Miután a zöldségek és a hús megpuhult, tépkedjünk csipetkét a levesbe.

A tejfölt és a lisztet keverjük egybe, a levesből 2-3 merőkanállal merjünk a tejfölre, keverjük össze, majd öntsük vissza a levesre és főzzük forrásig.

A kész levesbe keverjük bele a finomra vágott petrezselymet.

Csipetke:

A csipetke hozzávalóit tegyük keverőtálba és dolgozzuk egybe.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük