![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Laktató és nagyon finom bakonyi leves: puha csipetke is fő bele
![blcover](https://kep.index.hu/1/0/3791/37912/379121/37912103_2892861_1f7a36baff47638ac5c2c36db8612bd9_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A gazdag magyaros leves ízében visszaköszön a nagy kedvenc, a bakonyi sertésszelet, tejfölös habarással lesz igazán finom.
A bakonyi sertésszelet leves formájában is mennyei, ráadásul akár csirkehúsból is el lehet készíteni. A sűrű fogásban minden alapanyag benne van, ami az eredeti receptben is.
A bakonyi levest hagyományosan disznózsírral kell készíteni, 10 dekagramm füstölt szalonnát szoktak lepirítani, erre kerül rá a hagyma és a többi hozzávaló. Az én családom nem igazán kedveli a szalonna karakteres ízét, ezért én kihagyom belőle, de te bátran használd, ha az eredeti recept szerint készítenéd a finom levest. Tartalmas és ízletes, főételként is megállja a helyét, maximum süss desszertnek palacsintát vagy fánkot, másra nem is lesz szükség.
Milyen tészta kerüljön a levesbe?
A bakonyi leves tipikusan olyan étel, amelyben elfér a tészta, lehet az galuska vagy csipetke. Ha csipetkét választasz, akkor csak tépkedd bele a tésztát, nem szükséges formára sodorni.
Bakonyi leves
![blct](https://kep.index.hu/1/0/3791/37912/379121/37912117_223eb2c8d594eb60a7999bee9b1b23d9_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- kevés olaj
- 40 dekagramm csirkemell vagy sertéscomb
- só és bors ízlés szerint
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 darab sárgarépa
- 1 darab fehérrépa
- 300 gramm csiperkegomba
- 200 gramm tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 280 milliliter víz
- víz amennyi szükséges
Csipetke:
- 100 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát kevés olajon dinszteljük meg, majd amikor már üveges, dobjuk rá az apróra vágott paprikát és paradicsomot. 2-3 perc gyakori kevergetés után a közepes kockákra vágott húst is keverjük a zöldségekhez.
A húst pirítsuk fehéredésig, utána keverjük hozzá a pirospaprikát, sót, borsot, majd 280 milliliter hideg vizet is öntsünk a húsra, hagyjuk főni 15 percig.
Adjuk a húshoz a közepes méretűre felkarikázott sárgarépát, fehérrépát, a felszeletelt gombát, keverjük egybe, majd öntsünk még rá annyi vizet, amennyi ellepi a hozzávalókat.
Miután a zöldségek és a hús megpuhult, tépkedjünk csipetkét a levesbe.
A tejfölt és a lisztet keverjük egybe, a levesből 2-3 merőkanállal merjünk a tejfölre, keverjük össze, majd öntsük vissza a levesre és főzzük forrásig.
A kész levesbe keverjük bele a finomra vágott petrezselymet.
Csipetke:
A csipetke hozzávalóit tegyük keverőtálba és dolgozzuk egybe.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!