Kettő hozzávalós palacsinta tej- és gluténmentesen

banános pali cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi nem becézzük, de azért nagyon szeretjük ezt az egyszerű palacsintát, ami bekebelezi a megbarnult banánokat.

Rengeteg különböző beceneve van ennek az összetételű palacsintának, szokták banacsintának nevezni, mivel banán van benne, vagy babacsintának, mert gyakran készítik babáknak, akiket még óvnak a gluténtól és laktóztól. 

Ezek az elnevezések mindeddig elriasztottak attól, hogy kipróbáljam ezt a receptet, míg újra elő nem fordult, hogy négy banán is megbarnult a pulton, ráadásul éppen egy kis mennyiségű fogállománnyal rendelkező baba jött hozzánk látogatóba. 

Mire kell figyelni?

A recept eredetileg rém egyszerű: a túlérett banánokat össze kell turmixolni vagy villával alaposan összekutyulni ugyanannyi tojással, majd serpenyőben, alacsony lángon evőkanálnyi mennyiségekben kisütni. A technológia viszont ennél némileg több furfangot igényel, ugyanis szárazanyag nélkül valóban nehezen áll össze a dolog. Nagyon alacsony lángon, a sima palacsintáknál lassabban sül meg, és azért kell aprócska méreteket tartani, mert nem könnyű megfordítani.

Én most tovább is léptem eggyel, adtam a masszához négy evőkanál darált mandulát, így valamivel kezelhetőbb lett a tészta. A végeredmény így is egy természetesen édes, nagyon-nagyon lágy, szinte pudingos állagú palacsinta lett.

Banános palacsinta

bananos pali kis

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab érett banán
  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál darált mandula
Recept idők

Elkészítés:

Az alapanyagokat összeturmixoljuk, majd teflonserpenyőben alacsony lángon, kevés zsiradékon, két evőkanálnyi adagokban kisütjük. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük