Fahéjas zabkeksz édes banánnal – Egészséges választás, ha nassolnál

banános zabpelyhes keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kívül ropogós, belül pedig omlós ez az egyszerűen elkészíthető zabkeksz, amely igazi megmentő, ha nassolnál valami édeset.

Mindenképpen érett banánból süsd meg az alábbi kekszet, ha pedig túlérik a gyümölcs, készíts belőle banánkenyeret. Itt azt is összeszedtük, hogy banánból mennyiféle édességet süthetsz. Ha kicsit rostdúsabb nassolnivalóra vágysz, akkor a liszt mellé tegyél zabpelyhet, utóbbiból rengeteg mindent tudsz készíteni, nemcsak nassolnivalót, hanem akár főételt is. 

A kekszek szinte kötelező tartozékai a konyhának, szép zárható fémdobozban várják, hogy a reggeli kávéhoz vagy teához megedd őket. Érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni, mert ha jól tárolod, egy hétig biztosan eláll. A legnépszerűbb a csokichipses változat, amely Amerikából terjedt el, de ezt is elkészítheted teljes kiőrlésű lisztből, hogy rostdúsabb legyen.

A zabpelyhes változatot banánnal dúsítsd, úgy sokkal szaftosabb lesz. A cukrot nem érdemes kihagyni belőle, mert sütés közben karamellizálódik, még finomabb lesz a keksz. Ízlésed szerint csökkentheted persze a cukormennyiséget, hisz a banán amúgy is édes. 

Banános zabkeksz

banános zabpelyhes keksz recept ok

Hozzávalók 10 adaghoz:

  • 225 gramm vaj
  • 180 gramm barna cukor
  • 100 gramm cukor
  • 1 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 darab banán (érett)
  • 200 gramm liszt
  • 1.5 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
  • 1 teáskanál keményítő
  • 250 gramm zabpehely (nagy szemű)
Recept idők

Elkészítés:

A banánokat villával nyomjuk össze. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a barna cukrot, a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a banánt. Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a keményítőt. A végén forgassuk bele a zabpelyhet. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Evőkanállal vegyünk ki adagokat a tésztából, halmozzuk a sütőpapírra. A kanál hátával kicsit lapogassuk le a tésztát, nem kell túlságosan, úgyis kilapul, miközben sül. 

Süssük a kekszeket 10-12 percig, amíg a széleik aranyszínűvé válnak. Ekkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk a sütőpapíron néhány percig, majd tegyük sütőrácsra őket, hagyjuk teljesen kihűlni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük