
Fahéjas zabkeksz édes banánnal – Egészséges választás, ha nassolnál

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Hideg gyümölcsleves újragondolva: sárgadinnyés gazpacho uborkával

Csirkefasírt nyári kiadásban: cukkinitől és sárgarépától szaftos

20 perces, krémes eperfagyi házilag: gép nélkül készül

Házi sajtos-tejfölös lángos: kívül ropogós, belül puha a tészta

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra
Kívül ropogós, belül pedig omlós ez az egyszerűen elkészíthető zabkeksz, amely igazi megmentő, ha nassolnál valami édeset.
Mindenképpen érett banánból süsd meg az alábbi kekszet, ha pedig túlérik a gyümölcs, készíts belőle banánkenyeret. Itt azt is összeszedtük, hogy banánból mennyiféle édességet süthetsz. Ha kicsit rostdúsabb nassolnivalóra vágysz, akkor a liszt mellé tegyél zabpelyhet, utóbbiból rengeteg mindent tudsz készíteni, nemcsak nassolnivalót, hanem akár főételt is.
A kekszek szinte kötelező tartozékai a konyhának, szép zárható fémdobozban várják, hogy a reggeli kávéhoz vagy teához megedd őket. Érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni, mert ha jól tárolod, egy hétig biztosan eláll. A legnépszerűbb a csokichipses változat, amely Amerikából terjedt el, de ezt is elkészítheted teljes kiőrlésű lisztből, hogy rostdúsabb legyen.
A zabpelyhes változatot banánnal dúsítsd, úgy sokkal szaftosabb lesz. A cukrot nem érdemes kihagyni belőle, mert sütés közben karamellizálódik, még finomabb lesz a keksz. Ízlésed szerint csökkentheted persze a cukormennyiséget, hisz a banán amúgy is édes.
Banános zabkeksz

Hozzávalók 10 adaghoz
- 225 gramm vaj
- 180 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 darab banán (érett)
- 200 gramm liszt
- 1.5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 1 teáskanál keményítő
- 250 gramm zabpehely (nagy szemű)
Elkészítés:
A banánokat villával nyomjuk össze. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a barna cukrot, a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a banánt. Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a keményítőt. A végén forgassuk bele a zabpelyhet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Evőkanállal vegyünk ki adagokat a tésztából, halmozzuk a sütőpapírra. A kanál hátával kicsit lapogassuk le a tésztát, nem kell túlságosan, úgyis kilapul, miközben sül.
Süssük a kekszeket 10-12 percig, amíg a széleik aranyszínűvé válnak. Ekkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk a sütőpapíron néhány percig, majd tegyük sütőrácsra őket, hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images