![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Fahéjas zabkeksz édes banánnal – Egészséges választás, ha nassolnál
![banános zabpelyhes keksz cover](https://kep.index.hu/1/0/3883/38835/388355/38835537_2962305_64d678e385dc28bbb5b70b6a875a1846_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Kívül ropogós, belül pedig omlós ez az egyszerűen elkészíthető zabkeksz, amely igazi megmentő, ha nassolnál valami édeset.
Mindenképpen érett banánból süsd meg az alábbi kekszet, ha pedig túlérik a gyümölcs, készíts belőle banánkenyeret. Itt azt is összeszedtük, hogy banánból mennyiféle édességet süthetsz. Ha kicsit rostdúsabb nassolnivalóra vágysz, akkor a liszt mellé tegyél zabpelyhet, utóbbiból rengeteg mindent tudsz készíteni, nemcsak nassolnivalót, hanem akár főételt is.
A kekszek szinte kötelező tartozékai a konyhának, szép zárható fémdobozban várják, hogy a reggeli kávéhoz vagy teához megedd őket. Érdemes egyszerre nagyobb adagot sütni, mert ha jól tárolod, egy hétig biztosan eláll. A legnépszerűbb a csokichipses változat, amely Amerikából terjedt el, de ezt is elkészítheted teljes kiőrlésű lisztből, hogy rostdúsabb legyen.
A zabpelyhes változatot banánnal dúsítsd, úgy sokkal szaftosabb lesz. A cukrot nem érdemes kihagyni belőle, mert sütés közben karamellizálódik, még finomabb lesz a keksz. Ízlésed szerint csökkentheted persze a cukormennyiséget, hisz a banán amúgy is édes.
Banános zabkeksz
![banános zabpelyhes keksz recept ok](https://kep.index.hu/1/0/3883/38835/388355/38835551_64487b283c5720494b0f3ac7d8e5675f_wm.jpg)
Hozzávalók 10 adaghoz
- 225 gramm vaj
- 180 gramm barna cukor
- 100 gramm cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 3 darab banán (érett)
- 200 gramm liszt
- 1.5 teáskanál fahéj (őrölt)
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 0.5 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
- 1 teáskanál keményítő
- 250 gramm zabpehely (nagy szemű)
Elkészítés:
A banánokat villával nyomjuk össze. Egy tálban keverjük össze a puha vajat, a barna cukrot, a cukrot, a tojást, a vaníliakivonatot és a banánt. Adjuk hozzá a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát, a szegfűszeget és a keményítőt. A végén forgassuk bele a zabpelyhet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Evőkanállal vegyünk ki adagokat a tésztából, halmozzuk a sütőpapírra. A kanál hátával kicsit lapogassuk le a tésztát, nem kell túlságosan, úgyis kilapul, miközben sül.
Süssük a kekszeket 10-12 percig, amíg a széleik aranyszínűvé válnak. Ekkor vegyük ki a sütőből, hagyjuk a sütőpapíron néhány percig, majd tegyük sütőrácsra őket, hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!