![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Banános zabpehelygolyó sütés nélkül: egészséges nassolnivaló
![banángolyócover](https://kep.index.hu/1/0/2976/29766/297665/29766541_2285167_0ad61eb40c4e022f4b772752b3aa4c8f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Cukor helyett méz, étcsokoládé és az érett banánok édesítik a sütemény tésztáját.
Pár hete egy nagyon kedves kolléganőm ezzel az energiagolyóval lepett meg minket az irodában. Se perc alatt elkapkodtuk, és első kóstolásra szerelem volt: szaftos, ragacsos csupa banán volt a tésztája, egyáltalán nem volt száraz, mint ami általában a kókuszgolyókra jellemző.
Változatok
Rögtön elkértük többen is a receptet, hogy otthon is el tudjuk készíteni. Kicsit változtattam az arányokon, de a végeredmény ugyanolyan finom lett: hogy kicsit egészségesebb legyen, cukor helyett méz, étcsokoládé és banán édesíti, illetve - mivel lágynak ítéltem a masszát - tettem bele kókuszreszeléket is.
Aki igazán édesszájú, az nyugodtan édesítheti még porcukorral, illetve a magvak is jól állnak a tésztának, ha van otthon, tegyünk bele apróra darabolt diót, mandulát, mogyorót.
Banános zabpehelygolyó
![banángolyó](https://kep.index.hu/1/0/2976/29766/297665/29766561_7994a9f01838f5ca7325a0bdbb91c010_wm.jpg)
Hozzávalók
- 3 darab banán (érett)
- 3 bögre apró szemű zabpehely
- 10 dekagramm kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál kakaópor
- 0.5 bögre tej
- 10 dekagramm étcsokoládé
- 4 dekagramm vaj
- ízlés szerint rumaroma
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
A banánokat villával törjük össze, keverjük el a zabpehellyel, kókuszreszelékkel, mézzel – ha nagyon sűrű, picit meg kell olvasztani - és a kakaóval, majd öntsük rá a tejet, és hagyjuk picit állni, amíg a zabpehely megszívja magát.
Addig vízgőz felett olvasszuk meg a csokit, majd keverjük bele a vajat és a rumaromát. Ha szép egynemű, akkor adjuk a zabpelyhes masszához, alaposan vegyítsük össze, utána tegyük a hűtőbe 1-2 órára, amíg formázható nem lesz.
Ha túl lágynak érezzük, akkor utólag még pici kókuszreszelékkel lehet sűríteni, de a hűtőben össze kell állnia. Ha összeállt, golyókat kell formázni belőle és kókuszreszelékbe hempergetni. Napokig puha és szaftos marad.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!