Banános zabpehelygolyó sütés nélkül: egészséges nassolnivaló
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Tudod, mire használható a csicserikonzerv leve? Kvízünkből megtudhatod
Fokhagymával sült tükörtojás: remegősen a legjobb
Varázslatos szilvás galette: omlós, vajas tésztával készül
Sörben puhult csirkecomb: egyszerűen készül az ízletes sült
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Cukor helyett méz, étcsokoládé és az érett banánok édesítik a sütemény tésztáját.
Pár hete egy nagyon kedves kolléganőm ezzel az energiagolyóval lepett meg minket az irodában. Se perc alatt elkapkodtuk, és első kóstolásra szerelem volt: szaftos, ragacsos csupa banán volt a tésztája, egyáltalán nem volt száraz, mint ami általában a kókuszgolyókra jellemző.
Változatok
Rögtön elkértük többen is a receptet, hogy otthon is el tudjuk készíteni. Kicsit változtattam az arányokon, de a végeredmény ugyanolyan finom lett: hogy kicsit egészségesebb legyen, cukor helyett méz, étcsokoládé és banán édesíti, illetve - mivel lágynak ítéltem a masszát - tettem bele kókuszreszeléket is.
Aki igazán édesszájú, az nyugodtan édesítheti még porcukorral, illetve a magvak is jól állnak a tésztának, ha van otthon, tegyünk bele apróra darabolt diót, mandulát, mogyorót.
Banános zabpehelygolyó
Hozzávalók
- 3 darab banán (érett)
- 3 bögre apró szemű zabpehely
- 10 dekagramm kókuszreszelék (+ a forgatáshoz)
- 3 evőkanál méz
- 1 evőkanál kakaópor
- 0.5 bögre tej
- 10 dekagramm étcsokoládé
- 4 dekagramm vaj
- ízlés szerint rumaroma
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
A banánokat villával törjük össze, keverjük el a zabpehellyel, kókuszreszelékkel, mézzel – ha nagyon sűrű, picit meg kell olvasztani - és a kakaóval, majd öntsük rá a tejet, és hagyjuk picit állni, amíg a zabpehely megszívja magát.
Addig vízgőz felett olvasszuk meg a csokit, majd keverjük bele a vajat és a rumaromát. Ha szép egynemű, akkor adjuk a zabpelyhes masszához, alaposan vegyítsük össze, utána tegyük a hűtőbe 1-2 órára, amíg formázható nem lesz.
Ha túl lágynak érezzük, akkor utólag még pici kókuszreszelékkel lehet sűríteni, de a hűtőben össze kell állnia. Ha összeállt, golyókat kell formázni belőle és kókuszreszelékbe hempergetni. Napokig puha és szaftos marad.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!