Leveles tésztás kakaós csiga alig valamiből: gyermekkorunk kedvence

kakaos-csiga
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy örök klasszikus receptjét hoztuk most el nektek, amit biztos, hogy gyerekként mindenki kapott már reggelire, vagy még ma is örömmel és persze csokis bajusszal a száján majszolja el.

A kakaós csiga lehet kicsi, lehet nagy, szimpla vagy dupla, csak az számít, hogy jó kakaós legyen és minél ropogósabb.

A fejemet tenném rá, hogy sokunknak volt még kakaós csiga reggelire az oviban, vagy akár a suliban is, vagy éppen a büfébe jártunk le érte az iskolai szünetekben. Ez a, mondhatni, retró péksütemény egyszerűen megunhatatlan, ami mellé már tényleg csak egy pohár hideg tej hiányzik.

A kakaós csigát legegyszerűbben leveles tésztából készítheted el, mindössze 25 perc alatt. 

Leveles tésztás kakaós csiga

kakaos csiga

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 1 csomag friss leveles tészta
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 4 ek cukrozott kakaópor
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A kész leveles tésztát vegyük ki a hűtőből és terítsük ki az asztalra, a sütőpapíros oldalával lefelé.

Spricceljük meg a tészta felszínét vízzel – ne áztassuk el –, vagy aki jobban szereti a vaj krémes ízét, az kenje meg olvasztott vajjal a tésztát víz helyett, majd szórjuk be egyenletesen az egészet cukrozott kakaóporral.

Ezután óvatosan tekerjük fel a tésztát.

Az így kapott csigát, ízlés szerint, kb. 1 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk fel, és egymástól 2 cm-es távolságban fektessük bele egy előzőleg sütőpapírral kibélelt, lapos tepsibe. A tetejüket megkenhetjük a maradék vajjal, hogy a tészta biztosan ne száradjon ki sütés közben.

Előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt süssük készre, majd ha kihűltek a csigák, finoman hintsük meg mindet porcukorral, és már tálalhatjuk is.

Fotók forrása: Getty Images 

Ezt is szeretjük