
Így készül a legfinomabb bazsalikomos paradicsomszósz – Akár télire is eltehetjük

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Az édes, érett paradicsomból készült ételeknek nincs párjuk, minden sokkal finomabb lesz, ha konzerv helyett frisset használunk hozzá.
A paradicsomszósz olyan alaprecept, amelyre mindenkinek szüksége lehet a konyhában: egy sima spagettitésztát is a köbre emelhetünk vele, de pizzafeltétként is tökéletesen funkcionál. Az alább olvasható mennyiség kb. 4 adag tésztára vagy 2 nagy pizzára elegendő.
A paradicsomot attól függően vágjuk össze vagy pürésítsuk le, hogy darabosra vagy krémesre szeretnénk a szószt, tésztára előbbit, pizzára utóbbit ajánlom. Ha esetleg nincsen/nem kapunk friss bazsalikomot, 3:1 arányban használjuk a szárítottat, tehát az alábbi recept esetében 1,5 evőkanál szárítottra lesz szükség.
Az így készült paradicsomszószt - ha nagyobb mennyiséget készítünk - tartósíthatjuk is, töltsük fertőtlenített befőttesüvegekbe, majd dunsztolással tegyük el.
Bazsalikomos paradicsomszósz

Hozzávalók 4 adaghoz
- 12 darab paradicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 evőkanál friss bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- opcionális cukor
Elkészítés:
A paradicsomokat forrázzuk le, húzzuk le a héjukat, majd aprítsuk össze. Aprítógéppel egészen pürésre darálhatjuk attól függően, hogy darabosabb vagy krémesebb szószt szeretnénk.
Melegítsünk olívaolajat egy nagy lábasban, majd dobjuk rá a lereszelt fokhagymát, 1-2 percig kevergessük. Adjuk hozzá a paradicsomot, sót, borsot, összeaprított bazsalikomot, ha szeretnénk, 1 evőkanál cukrot. Folyamatosan kevergetve forrásig melegítsük.
Vegyük a legalacsonyabbra a lángot, majd 2-3 óráig főzzük a szószt, néha keverjünk rajta egyet. Az első órában fedő nélkül, a másodikban fedővel főjön.
A kész szószt tésztával is kínálhatjuk, de pizzán is felhasználhatjuk.
Fotó: Getty Images