Békebeli krumplis pogácsa: zsírral gyúrva lesz igazán puha

kpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sajt nélkül is lehet jó pogácsát sütni, méghozzá nagyon finomat! Mutatjuk a nagyi bevált receptjét, erre a pogácsára tényleg rá fog járni a család.

A pogácsa a legkedveltebb sós vendégváró, mely rengeteg izgalmas variációban kipróbálható. Ha te is szereted a régi nagyiféle finomságokat, akkor teszteld le a zsírral gyúrt krumplis pogácsát.

A békebeli recept eredetileg csak zsírral készül, de sokkal ízletesebb, ha vaj is helyet kap a tésztában. A napokig puha állagról pedig a tejföl gondoskodik, úgyhogy akár dupla adagban is készülhet a nasi.

Békebeli krumplis pogácsa

kpct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • só ízlés szerint
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 1 darab tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 60 dkg finomliszt
  • kevés liszt a tészta alá
  • 1 darab tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított krumplit vágjuk közepes méretű kockákra, és bő, sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le.

A krumplit még melegen törjük össze villa vagy krumplinyomó segítségével zsírral és vajjal, utána tegyük félre, és várjuk meg, míg kihűl.

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele, majd konyharuhával letakarva 8-10 percig hagyjuk állni, míg az élesztő felfut.

A kihűlt krumplihoz adjuk hozzá a tojást, tejfölt, lisztet és a felfutott élesztőt, dagasszunk belőle rugalmas tésztát, majd fedjük le konyharuhával, és pihentessük 30 percig.

A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ujjnyi vastagra, majd pohárral vagy pogácsaszaggatóval szúrjuk ki.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, ha szeretnénk, késsel vágjuk be a tetejüket. Ezután takarjuk le konyharuhával, és pihentessük még 30 percig. A megkelt pogácsákat felvert tojással kenjük le, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük