Mamaféle ellenállhatatlan túrós pite: jó sok töltelékkel készül

9
Nyomtatás
Békebeli túrós pite cov
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A régimódi túrós pitéből érdemes dupla adaggal sütni, mert annyira finom, hogy eteti magát, és csak hűlt helye marad majd.

A pite kedvelt régi süti, mely rengetegféle változatban kipróbálható. Mi, magyarok szeretjük a régimódi, békebeli recepteket, ilyen a mamaféle almás, mákos, szilvás vagy túrós pite. Most is egy ilyen régi receptet ajánlunk, amit bármilyen töltelékkel kipróbálhatsz.

Így készítve is finom!

A túrós töltelék házi vaníliás krémmel keverve kerül a tésztára, de máshogy is kipróbálhatod: a túróhoz és a cukorhoz keverj habtejszínt, úgy is nagyon finom. A mazsola ízlés kérdése, ha nem szereted, hagyd el, vagy használj helyette csokidarabokat.

Békebeli túrós pite

Békebeli túrós pite ct

Hozzávalók 24 x 39 cm-es formához cm átmérőjű formához

Töltelék:

  • 3 darab tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 200 ml tej
  • 1 kg túró
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 marék mazsola

Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 22 dkg cukor
  • 2 darab tojássárgája
  • szükség szerint tejföl
  • 1 darab tojásfehérje (a kenéshez)
  • 1 darab tojás a kenéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

Töltelék:

Először a tölteléket készítsük el: a tojássárgáját üssük magas falú lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a keményítőt, keverjük simára. Ezután alacsony láng felett keverjük tovább, majd a tejet folyamatosan adjuk hozzá, és főzzük sűrűre, közben kevergessük. A sűrű krémet takarjuk le fóliával, így nem bőrösödik be a teteje, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.

A túrót a citrom reszelt héjával és a búzadarával dolgozzuk egybe, majd adjuk hozzá a kihűlt krémet és a mazsolát.

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a kockákra vágott vajat. Ezután dolgozzuk hozzá a sót, sütőport, cukrot, tojássárgáját és a tejfölt (2-3 evőkanál).

Összeállítás:

Enyhén lisztezett felületen a tésztát osszuk két egyforma méretű darabra. Először nyújtsuk ki az egyiket, és tegyük a sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe.

A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük le a tojásfehérjével, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 3-5 percre. Ezután simítsuk rá a túrós tölteléket, majd a másik tésztát is nyújtsuk ki, és helyezzük a töltelékre. (Így nem fog átázni a tészta.)

A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, és kenjük le a felvert tojással. Ezután a süteményt toljuk a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. (A sütési idő több is lehet, akár 10 perccel is, mivel minden sütő kicsit más. Épp ezért a fél szemünk legyen a masinán, és figyeljük, mikor lesz szép aranybarna a pite.)

Az elkészült süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon