10 isteni túrós desszert, amit muszáj elkészíteni: pohárkrém, pite, kevert süti
A túró a magyar konyha kedvence, amelyet sütés és főzés során is sokoldalúan fel lehet használni.
A pite kedvelt régi süti, mely rengetegféle változatban kipróbálható. Mi, magyarok szeretjük a régimódi, békebeli recepteket, ilyen a mamaféle almás, mákos, szilvás vagy túrós pite. Most is egy ilyen régi receptet ajánlunk, amit bármilyen töltelékkel kipróbálhatsz.
A túrós töltelék házi vaníliás krémmel keverve kerül a tésztára, de máshogy is kipróbálhatod: a túróhoz és a cukorhoz keverj habtejszínt, úgy is nagyon finom. A mazsola ízlés kérdése, ha nem szereted, hagyd el, vagy használj helyette csokidarabokat.
Töltelék:
Először a tölteléket készítsük el: a tojássárgáját üssük magas falú lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a keményítőt, keverjük simára. Ezután alacsony láng felett keverjük tovább, majd a tejet folyamatosan adjuk hozzá, és főzzük sűrűre, közben kevergessük. A sűrű krémet takarjuk le fóliával, így nem bőrösödik be a teteje, és várjuk meg, hogy teljesen kihűljön.
A túrót a citrom reszelt héjával és a búzadarával dolgozzuk egybe, majd adjuk hozzá a kihűlt krémet és a mazsolát.
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd morzsoljuk hozzá a kockákra vágott vajat. Ezután dolgozzuk hozzá a sót, sütőport, cukrot, tojássárgáját és a tejfölt (2-3 evőkanál).
Összeállítás:
Enyhén lisztezett felületen a tésztát osszuk két egyforma méretű darabra. Először nyújtsuk ki az egyiket, és tegyük a sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe.
A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, majd kenjük le a tojásfehérjével, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 3-5 percre. Ezután simítsuk rá a túrós tölteléket, majd a másik tésztát is nyújtsuk ki, és helyezzük a töltelékre. (Így nem fog átázni a tészta.)
A tészta tetejét szurkáljuk meg villával, és kenjük le a felvert tojással. Ezután a süteményt toljuk a sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre. (A sütési idő több is lehet, akár 10 perccel is, mivel minden sütő kicsit más. Épp ezért a fél szemünk legyen a masinán, és figyeljük, mikor lesz szép aranybarna a pite.)
Az elkészült süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu