Csodaszép, házi mákos pite: vastag töltelékkel az igazi
A finom pite tésztája kellemesen omlós, a töltelék pedig gazdag. A mák mellé meggylekvár is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.
A házi pitének nincsen párja, készüljön bármilyen töltelékkel is. Hogy a tészta igazán omlós és jól formázható legyen, hűtőben pihentesd.
A piték sarkalatos pontja, hogy megázhat a tészta. Hogy ezt elkerüld, az első réteget érdemes elősütni, mielőtt rákerülne a töltelék. Ha ezt macerásnak érzed, akkor szórj a tésztára 2 marék darált kekszet.
Így lesz mesés a töltelék!
A mákos töltelék lekvárral keverve kerül a tésztára, így extra ízt kap, és sokkal könnyebb elkenni. A receptben meggylekvárt ajánlunk, de mást is választhatsz. Ha pedig szereted a mazsolát, 1-2 marékkal bátran keverj a töltelékhez.
Házi mákos pite gazdagon
Hozzávalók 16 szelethez
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 1 darab tojássárgája
- 1 evőkanál tejföl opcionális
- kevés liszt a tészta alá
Töltelék:
- 50 dkg darált mák
- 10 dkg darált keksz
- 20 dkg cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 15 dkg meggylekvár
- 1 darab tojás a tészta kenéséhez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és a porcukorral. Ezután morzsoljuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és gyúrjunk belőle sima tésztát. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.)
A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd lisztezett felületen osszuk két egyforma cipóra. Először az egyiket nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően (20x30 cm), majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (vajjal kikentre is lehet). Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 10-12 percig.
Míg a tészta sül, készítsük elő a tölteléket. A darált mákot forgassuk egybe a darált keksszel, cukorral, fahéjjal és a meggylekvárral.
A tésztát kenjük meg a töltelékkel.
A maradék tésztacipót nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelékkel megkent tésztára. Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással.
A mákos pitét toljuk vissza a 170 fokos sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.
A kész pitét porcukorral megkenve kínáljuk.
-
2024-04-21 09:28:01
-
2023-12-30 10:16:01
-
2023-10-12 08:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!