Csodaszép, házi mákos pite: vastag töltelékkel az igazi

Házi mákos pite gazdagon cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A finom pite tésztája kellemesen omlós, a töltelék pedig gazdag. A mák mellé meggylekvár is kerül, ettől lesz ellenállhatatlan.

A házi pitének nincsen párja, készüljön bármilyen töltelékkel is. Hogy a tészta igazán omlós és jól formázható legyen, hűtőben pihentesd.

A piték sarkalatos pontja, hogy megázhat a tészta. Hogy ezt elkerüld, az első réteget érdemes elősütni, mielőtt rákerülne a töltelék. Ha ezt macerásnak érzed, akkor szórj a tésztára 2 marék darált kekszet.

Így lesz mesés a töltelék!

A mákos töltelék lekvárral keverve kerül a tésztára, így extra ízt kap, és sokkal könnyebb elkenni. A receptben meggylekvárt ajánlunk, de mást is választhatsz. Ha pedig szereted a mazsolát, 1-2 marékkal bátran keverj a töltelékhez.

Házi mákos pite gazdagon

Házi mákos pite gazdagon ct

Hozzávalók 16 szelethez

Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl opcionális
  • kevés liszt a tészta alá

Töltelék:

  • 50 dkg darált mák
  • 10 dkg darált keksz
  • 20 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 15 dkg meggylekvár
  • 1 darab tojás a tészta kenéséhez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet forgassuk egybe a sóval, sütőporral és a porcukorral. Ezután morzsoljuk hozzá a vajat, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, és gyúrjunk belőle sima tésztát. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.)

A begyúrt tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.

A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd lisztezett felületen osszuk két egyforma cipóra. Először az egyiket nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően (20x30 cm), majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (vajjal kikentre is lehet). Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával, majd toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 10-12 percig.

Míg a tészta sül, készítsük elő a tölteléket. A darált mákot forgassuk egybe a darált keksszel, cukorral, fahéjjal és a meggylekvárral.

A tésztát kenjük meg a töltelékkel.

A maradék tésztacipót nyújtsuk ki, majd helyezzük a töltelékkel megkent tésztára. Ezután a tésztát szurkáljuk meg villával, majd kenjük meg felvert tojással.

A mákos pitét toljuk vissza a 170 fokos sütőbe, és 10-15 perc alatt süssük készre.

A kész pitét porcukorral megkenve kínáljuk.  

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon