A müzlik őse a legfinomabb reggeli: így készült eredetileg a Bircher-müzli
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A történelem első müzlijében nem volt mazsola, kukoricapehely, puffasztott rizsgolyóról pedig hírből sem hallott.
Ma ezt a reggelit angolul “overnight oats” -nak hívják, ami éjszakára tejbe vagy gyümölcslébe áztatott zabpelyhet jelent. Hasonlóképpen néz ki, mint a zabkása, mégis egészen más az íze és az állaga is. A kásával ellentétben ez az étel hideg és a zabszemek sem esnek szét benne, épp csak felpuhulnak. Végtelen módon variálható étel aszerint, mibe áztatjuk - mandulatejjel vagy kókusztejjel például egészen különleges -, milyen gyümölccsel díszítjük, vagy milyen maggal szórjuk meg.
Gyógyító reggeli
Az eredeti müzlit egy zürichi szanatóriumban írta fel lábadozó betegeinek Maximilian Oscar Bircher-Benner. Sok-sok reszelt almával elkevert zabpehelyből, kevés sűrített tejből és valamilyen magból, mandulából vagy mogyoróból állt.
Mára a Bircher müzli elnevezés nem pontosan erre a receptre vonatkozik, minden olyan müzlifélét így hívnak, ami néhány órán, esetleg egy éjszakán át ázik valamilyen folyadékban.
Puha müzli
Sokáig a müzlit csak ropogósan tudtam elképzelni, úgy, hogy a tejet vagy joghurtot közvetlenül fogyasztás előtt öntöm rá, esélye se legyen beszívni a folyadékot. De csakúgy, mint a hideg kávét, az anyaélet során az ázott müzlit is meg kellett szeretnem. Elég csak arra gondolnom, hogy tulajdonképpen eredetileg is így kellene fogyasztanom, tehát a müzlievés legautentikusabb formáját választom, mikor a 7-kor bekevert müzlihez csak 11-re jutok el.
Bircher müzli körtével
Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 evőkanál müzli
- 1 deciliter narancslé
- 1 evőkanál joghurt
- 1 darab körte
Elkészítés:
A müzlit leöntöm a narancslével, és minimum egy órán át, maximum egy éjszakát ázni hagyom. Tálaláskor belereszelek egy nagy körtét, majd a tetejére joghurtot kanalazok.
Fotók: Ács Bori/Sóbors