![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A müzlik őse a legfinomabb reggeli: így készült eredetileg a Bircher-müzli
![bircher muzli - cover2](https://kep.index.hu/1/0/2976/29763/297632/29763279_2284897_7a112b5f8f814abc0734252cf8b383be_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A történelem első müzlijében nem volt mazsola, kukoricapehely, puffasztott rizsgolyóról pedig hírből sem hallott.
Ma ezt a reggelit angolul “overnight oats” -nak hívják, ami éjszakára tejbe vagy gyümölcslébe áztatott zabpelyhet jelent. Hasonlóképpen néz ki, mint a zabkása, mégis egészen más az íze és az állaga is. A kásával ellentétben ez az étel hideg és a zabszemek sem esnek szét benne, épp csak felpuhulnak. Végtelen módon variálható étel aszerint, mibe áztatjuk - mandulatejjel vagy kókusztejjel például egészen különleges -, milyen gyümölccsel díszítjük, vagy milyen maggal szórjuk meg.
Gyógyító reggeli
Az eredeti müzlit egy zürichi szanatóriumban írta fel lábadozó betegeinek Maximilian Oscar Bircher-Benner. Sok-sok reszelt almával elkevert zabpehelyből, kevés sűrített tejből és valamilyen magból, mandulából vagy mogyoróból állt.
Mára a Bircher müzli elnevezés nem pontosan erre a receptre vonatkozik, minden olyan müzlifélét így hívnak, ami néhány órán, esetleg egy éjszakán át ázik valamilyen folyadékban.
Puha müzli
Sokáig a müzlit csak ropogósan tudtam elképzelni, úgy, hogy a tejet vagy joghurtot közvetlenül fogyasztás előtt öntöm rá, esélye se legyen beszívni a folyadékot. De csakúgy, mint a hideg kávét, az anyaélet során az ázott müzlit is meg kellett szeretnem. Elég csak arra gondolnom, hogy tulajdonképpen eredetileg is így kellene fogyasztanom, tehát a müzlievés legautentikusabb formáját választom, mikor a 7-kor bekevert müzlihez csak 11-re jutok el.
Bircher müzli körtével
![bircher muzli2 - ajanlo](https://kep.index.hu/1/0/2976/29763/297632/29763245_ef31c27ad591b0ffe6bb418fcae990f1_wm.jpg)
Hozzávalók 1 adaghoz
- 3 evőkanál müzli
- 1 deciliter narancslé
- 1 evőkanál joghurt
- 1 darab körte
Elkészítés:
A müzlit leöntöm a narancslével, és minimum egy órán át, maximum egy éjszakát ázni hagyom. Tálaláskor belereszelek egy nagy körtét, majd a tetejére joghurtot kanalazok.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!