![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kicsit szőrös, de illatos és nagyon finom: mit csinálj a birssel?
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A birs az ősz különleges gyümölcse, amelynek nem csak az íze egyedi, de számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre, a mai modern háztartások mégis méltánytalanul mellőzik. A vidéki udvarokban még fellelhetőek a birsalma és a birskörte fák, nagyanyáink birssajtot, lekvárt vagy befőttet készítettek belőle. Szeptember végétől-október elejétől a városi piacokon és a zöldségesnél is kapható, de sokan elmennek mellette, mert attól tartanak, a piheszőrös, kemény gyümölcsöt nehézkes felhasználni, pedig csak abban rejlik a titok, hogy ne nyersen akarjuk megenni, meg kell főzni vagy sütni.
A birset régóta fogyasztják emésztési panaszokra. Magas a rost- és ásványi anyag-, pektin-, C- és P-vitamin tartalma – utóbbi segíti az előbbi felszívódását és antioxidánsként lassítja az öregedési folyamatokat. A-, B1-, B2-, B3-, C- és E-vitamin forrásként is hasznos gyümölcs. Nem csak az emésztést, de a vérkeringést is serkenti, kedvezően befolyásolja a koleszterinszintet, továbbá gyulladáscsökkentő és segít a méregtelenítésben is.
Vásárláskor kemény, sárga színű birset válasszunk, barnásra színeződött héjút és fonnyadtat semmiképp. A legjobb, ha kicsit a dér is megcsípte. A piheszőrős, sárga birs hetekig tárolható, a zöldes példányokat pedig utólag is lehet érlelni - a nagyi is ezt tette, amíg pedig be nem sárgultak, kellemes illatot árasztottak.
Fotó: Shutterstock
A piheszőröket felhasználás előtt papírtörlővel vagy egy leharcolt konyharuhával le tudjuk dörzsölni, a maradékot folyóvíz alatt lemoshatjuk. Pucoláskor kissé megszínezi a kezet. Akit ez zavar, az húzzon gumikesztyűt. Hámozás után felszelve távolítsuk el a magházat, és szeleteljük fel kisebb darabokra vagy gerezdekre - attól függően, mire szeretnénk használni.
Készíthetünk belőle birssajtot, lekvárt, befőttet, de használhatjuk olyan süteményekbe és desszertekbe is, amelyekbe máskor almát teszünk. Sőt, chutney vagy magyarosan csatni formájában a főételek, húsok mellé is adhatjuk.
Birsalmás morzsasüti
![birsalmas-morzsasuti-receptkartya](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290983/29098343_dfe21bd477e971cbb8d32b5105184dbb_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab birsalma
- 70 gramm vaj
- 8 evőkanál juharszirup
- 250 mililiter almalé
- 30 gramm barna cukor
- 70 gramm liszt
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Olvassz fel 20 gramm vajat, tedd bele a karikákra vágott birsalmát és a szeletek mindkét felét párold 2-2 percig. Add hozzá a juharszirupot, karamellizáld, majd és az almalével leöntve főzd 6-8 percig, amíg a birsszereletk puhák nem lesznek, ugyanakkor még nem esnek szét.
Tedd a birsszeleteket egy olyan serpenyőbe, amit a sütőben is használhatsz. (Ha nincs ilyened, megteszi bármilyen tortaforma is.)
Gyúrd össze a maradék 50 gramm vajat, a cukrot, a lisztet, a fahéjat, a csipet sót és a vaníliás cukrot. Csippents le belőle kisebb darabokat és morzsold az ujjad között a birsszeletekre. Süsd 180 fokon 25-30 percig.
Olvasd el ezt is!