Édes és savanyú ízvilág találkozik a birsalmás sütőtökkrémlevesben
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az ősz kétségkívül legtöbbet használt zöldsége a sütőtök. Szerintem megunhatatlan, de néha érdemes más zöldségekkel, gyümölcsökkel változatossá tenni.
A sütőtököt nem tudom megunni. Ugyanúgy hozzátartozik az illata az őszhöz, mint a gesztenyéé a télhez. Sokszor csak sütőben megsütöm és megeszem az egészet, de a második kedvencem egyértelműen a krémleves.
Pikáns sütőtökkrémleves
Az én ízlésemnek picit semleges a sütőtök íze, így mindig csípősre és fűszeresre készítem, nagy sikerem is van vele. A sütőtök mellé alma és répa is kerül, hogy az egyhangúságot feloldja. Néha krumplit is teszek bele, hogy tartalmasabb legyen, de ez nyugodtan elhagyható, főleg, ha kétféle alma is kerül bele.
Az almán felbuzdulva birsalmával is dúsíthatjuk, ez a másik tipikusan őszi gyümölcs kicsit ellensúlyozza az édes vonalat. Én a sütőtököt először megsütöm, mielőtt a levest készítem, mert egyrészt úgy jobban kijön az íze, másrészt meg nyersen szinte lehetetlen meghámozni. A sült tök kicsit karamellizálódik a sütőben, na az az igazi kéjmámor. A birsalmával is ugyanez a helyzet, mármint hámozás terén, így az is sütve kerül az ételbe. Én imádom egy picit csípősen, így curryt is teszek bele, de persze csak akkor, ha a gyerekek nem esznek belőle.
Birsalmás sütőtökkrémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sütőtök (nagyobb darab)
- 1 darab birsalma
- 6 deciliter zöldségleves alaplé
- 1 darab alma
- 1 szál sárgarépa
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál currypor
- ízlés szerint chili
- díszítésnek tökmagolaj
- ízlés szerint só
- 1 deciliter tejszín vagy kókusztej
Elkészítés:
A sütőtök magját és belsejét vájjuk ki, majd vágjuk szeletekre. A birsalmát is negyedeljük fel.
Melegítsük fel a sütőt 200 fokra.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg őket. Ezután már könnyű a sütőtököt is kikaparni és a birsalmát is meghámozni. Egy edénybe öntsük bele az alaplevet, tegyük bele az összevágott sárgarépát és az almát, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Tegyük bele a megsült tököt és a birsalmát is, adjuk hozzá a fűszereket, és forraljunk rajta egyet. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tejszínt (vagy a kókusztejet), és botmixerrel pürésítsük.
A tetejére locsolhatunk egy kis tökmagolajat vagy tálalhatjuk kókuszcsipsszel is.
Fotó: Getty Images