Édes és savanyú ízvilág találkozik a birsalmás sütőtökkrémlevesben

birsalmás sütőtökleves
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Az ősz kétségkívül legtöbbet használt zöldsége a sütőtök. Szerintem megunhatatlan, de néha érdemes más zöldségekkel, gyümölcsökkel változatossá tenni.

A sütőtököt nem tudom megunni. Ugyanúgy hozzátartozik az illata az őszhöz, mint a gesztenyéé a télhez. Sokszor csak sütőben megsütöm és megeszem az egészet, de a második kedvencem egyértelműen a krémleves.

Pikáns sütőtökkrémleves

Az én ízlésemnek picit semleges a sütőtök íze, így mindig csípősre és fűszeresre készítem, nagy sikerem is van vele. A sütőtök mellé alma és répa is kerül, hogy az egyhangúságot feloldja. Néha krumplit is teszek bele, hogy tartalmasabb legyen, de ez nyugodtan elhagyható, főleg, ha kétféle alma is kerül bele.

Az almán felbuzdulva birsalmával is dúsíthatjuk, ez a másik tipikusan őszi gyümölcs kicsit ellensúlyozza az édes vonalat. Én a sütőtököt először megsütöm, mielőtt a levest készítem, mert egyrészt úgy jobban kijön az íze, másrészt meg nyersen szinte lehetetlen meghámozni. A sült tök kicsit karamellizálódik a sütőben, na az az igazi kéjmámor. A birsalmával is ugyanez a helyzet, mármint hámozás terén, így az is sütve kerül az ételbe. Én imádom egy picit csípősen, így curryt is teszek bele, de persze csak akkor, ha a gyerekek nem esznek belőle. 

Birsalmás sütőtökkrémleves

birsalmás sütőtökleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab sütőtök (nagyobb darab)
  • 1 darab birsalma
  • 6 deciliter zöldségleves alaplé
  • 1 darab alma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál currypor
  • ízlés szerint chili
  • díszítésnek tökmagolaj
  • ízlés szerint
  • 1 deciliter tejszín vagy kókusztej
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtök magját és belsejét vájjuk ki, majd vágjuk szeletekre. A birsalmát is negyedeljük fel.

Melegítsük fel a sütőt 200 fokra. 

Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg őket. Ezután már könnyű a sütőtököt is kikaparni és a birsalmát is meghámozni. Egy edénybe öntsük  bele az alaplevet, tegyük bele az összevágott sárgarépát és az almát, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Tegyük bele a megsült tököt és a birsalmát is, adjuk hozzá a fűszereket, és forraljunk rajta egyet. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tejszínt (vagy a kókusztejet), és botmixerrel pürésítsük. 

A tetejére locsolhatunk egy kis tökmagolajat vagy tálalhatjuk kókuszcsipsszel is. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük