
Édes és savanyú ízvilág találkozik a birsalmás sütőtökkrémlevesben

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Az ősz kétségkívül legtöbbet használt zöldsége a sütőtök. Szerintem megunhatatlan, de néha érdemes más zöldségekkel, gyümölcsökkel változatossá tenni.
A sütőtököt nem tudom megunni. Ugyanúgy hozzátartozik az illata az őszhöz, mint a gesztenyéé a télhez. Sokszor csak sütőben megsütöm és megeszem az egészet, de a második kedvencem egyértelműen a krémleves.
Pikáns sütőtökkrémleves
Az én ízlésemnek picit semleges a sütőtök íze, így mindig csípősre és fűszeresre készítem, nagy sikerem is van vele. A sütőtök mellé alma és répa is kerül, hogy az egyhangúságot feloldja. Néha krumplit is teszek bele, hogy tartalmasabb legyen, de ez nyugodtan elhagyható, főleg, ha kétféle alma is kerül bele.
Az almán felbuzdulva birsalmával is dúsíthatjuk, ez a másik tipikusan őszi gyümölcs kicsit ellensúlyozza az édes vonalat. Én a sütőtököt először megsütöm, mielőtt a levest készítem, mert egyrészt úgy jobban kijön az íze, másrészt meg nyersen szinte lehetetlen meghámozni. A sült tök kicsit karamellizálódik a sütőben, na az az igazi kéjmámor. A birsalmával is ugyanez a helyzet, mármint hámozás terén, így az is sütve kerül az ételbe. Én imádom egy picit csípősen, így curryt is teszek bele, de persze csak akkor, ha a gyerekek nem esznek belőle.
Birsalmás sütőtökkrémleves

Hozzávalók 4 személyre
- 1 darab sütőtök (nagyobb darab)
- 1 darab birsalma
- 6 deciliter zöldségleves alaplé
- 1 darab alma
- 1 szál sárgarépa
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál currypor
- ízlés szerint chili
- díszítésnek tökmagolaj
- ízlés szerint só
- 1 deciliter tejszín vagy kókusztej
Elkészítés:
A sütőtök magját és belsejét vájjuk ki, majd vágjuk szeletekre. A birsalmát is negyedeljük fel.
Melegítsük fel a sütőt 200 fokra.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg őket. Ezután már könnyű a sütőtököt is kikaparni és a birsalmát is meghámozni. Egy edénybe öntsük bele az alaplevet, tegyük bele az összevágott sárgarépát és az almát, és lassú tűzön főzzük, amíg megpuhul. Tegyük bele a megsült tököt és a birsalmát is, adjuk hozzá a fűszereket, és forraljunk rajta egyet. Vegyük le a tűzről, majd öntsük hozzá a tejszínt (vagy a kókusztejet), és botmixerrel pürésítsük.
A tetejére locsolhatunk egy kis tökmagolajat vagy tálalhatjuk kókuszcsipsszel is.
Fotó: Getty Images