Isteni bögrés churros: fahéjas cukorba hempergetve a legfinomabb

churros2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mivel bögrés receptről van szó, méregetni sem kell a hozzávalókat, egyszerű, gyors és nagyon finom a spanyol desszert.

Az egyik legfinomabb spanyol édesség a churros, égetett tésztából készül, fahéjas porcukor borítja, és legtöbbször csokiszósszal kínálják. Amennyire különlegesen hangzik az égetett tészta, annyira egyszerű elkészíteni, lényegében egy lábasban áll össze vízből, lisztből, cukorból és vajból. Utána már csak hozzá kell adni a tojást, habzsákba tölteni, és mehet az olajba sülni.

A churros tésztájába kevés cukor kerül, sőt, majdhogynem sós, a fahéjas borítástól kapja meg az édes ízét, illetve a csokiszósszal is feldobhatod. 

Tipp:

A legutóbbi workshopon, ahol jártam, churrost készítettünk, amely mellé csokiszósz is készült. Utóbbit áfonyás balzsamecettel ízesítettük, amely meglepően jól illett a csokoládéhoz, és feldobta a végeredményt, érdemes kipróbálni ezt a párosítást.

Bögrés churros

churros

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 1 bögre víz
  • 4 evőkanál vaj
  • 2 ek cukor
  • 0.25 tk fahéj
  • 0.25 tk szerecsendió
  • 0.25 tk
  • 1 bögre liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 tk vaníliakivonat
  • olaj (a sütéshez)
  • fahéjas cukor (a forgatáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A vizet, a vajat, cukrot, sót és a fűszereket tegyük egy kis lábasba. Várjuk meg, míg forrásnak indul, a vaj és a cukor elolvad.

Ekkor vegyük kicsire a lángot, majd keverjük bele a lisztet egy spatula segítségével. Folyamatosan kevergessük, míg a tészta össze nem áll egy fényes gombóccá.

Tegyük a tésztát egy keverőtálba, majd hagyjuk 5 percig hűlni. Utána robotgép segítégével keverjük bele a vaníliakivonatot és a tojást, míg szépen össze nem áll a massza.

Kanalazzuk a tésztát csillagcsöves nyomózsákba. 

Forrósítsunk bő olajat egy mélyebb serpenyőben vagy lábosban. Nyomjunk a tésztából rudakat a forró olajba, konyhai ollóval vágjuk el a végüket. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt.

Süssük őket 2-3 percig, míg mindkét oldaluk aranybarna nem lesz. Utána szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd ha lecsöpögött róluk az olaj, még melegen forgassuk őket fahéjas cukorba. 

Csokiszósszal kínáljuk.

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük