Selymes borkrémleves pufi habgaluskával: hidegen a legjobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egy barátom néhány napja üzent nekem. Megkért, hogy - ha lehet - írjak olyan recepteket, amelyekhez nem vagy csak minimálisan kell a sütőt vagy a tűzhelyet bekapcsolni.
Pont abban a pillanatban tettük közzé a gulyásleves elkészítését, ami egyáltalán nem felel meg ezeknek a kritériumoknak. Nosza elkezdtem összeszedni az összes hideg gyümölcs-, illetve krémleves receptjét, ami csak eszembe jutott.
Hirtelen bevillant, hogy talán 16 éves lehettem, amikor nyári szünetben apu elvitt ebédelni, méghozzá a Lánchíd közelében lévő sörözőbe. Nézegettem az étlapot, és megakadt a szemem a borkrémlevesen. Megkérdeztem, hogy ehetek-e, mégiscsak alkohol, de igen volt a válasz.
A borleves és a nosztalgia
A borlevesről Makk Károly Liliomfi című 1954-es filmjének egyik jelenete is beugrott. Ebben a főszereplő, Liliomfi, és kísérője, Szellemfi, elmegy a házhoz, ahol szállást kínálnak nekik. Ez a ház Mariska nevelőnő háza. A nevelőnénikét Dayka Margit alakítja, aki ajtót nyit a két színésznek, sürög-forog előttük, aztán elrohan, és kemény, mély hangon kiadja az utasítást a konyhában: "Borlevest a művészeknek!"
Melegen, hidegen, ünnepre, hétköznapra
A borleves forrón ünnepi étel is lehet, de ezt most jéghidegen fogyasszuk a kánikulában. A leves fehérborból a legfinomabb. Kicsit olyan, mintha a madártej frigyre lépett volna a forralt borral. A borlevest fogyaszthatjuk desszertként is, de óvatosan, mert bizony meleg nyári estéken a fejünkbe is szállhat.
Borkrémleves tojáshabbal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 deciliter fehérbor
- 4 darab tojás
- 1 csipet fahéj
- 2 darab szegfűszeg
- 1 darab citrom (kezeletlen)
- 150 gramm cukor
Elkészítés:
A borból tegyünk félre pár kanállal. A maradékot 1 deciliter vízzel, a szegfűszeggel, a citrom lereszelt héjával és a fahéjjal együtt tegyük fel főni.
Válasszuk szét a tojásokat. Egy másik edényben keverjük ki a tojássárgáját a cukorral, majd öntsük hozzá a hideg bort.
Ha a fűszeres bor felforrt, vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük a tojássárgájás keverékhez, majd folyamatosan kevergetve, lassú tűzön forraljunk rajta egyet, hogy picit besűrűsödjön.
A tojásfehérjét verjük fel egy kis porcukorral, és forgassuk bele a még forró levesbe.
Jól lehűtve tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors