Brazil sajtos puffancs: kívülről ropogós, belül levegős és nagyon puha
Cikkek
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Ropogós
Felismered, milyen gomba van a képen? Ősszel különösen hasznos lehet
Foszlós házi kenyér: tökéletes szendvicsalap
Sütőtökös kölesfelfújt sok mazsolával: őszi desszert a javából
Pirosra sült, szaftos kacsamell: szójaszósz teszi izgalmassá
Így ne tisztítsd soha a késeidet: 3 gyakori hibát mutatunk
Ha izgalmas sós nassolnivalót keresel és szeretnél elrugaszkodni a megszokott sós rúd- és pogácsareceptektől, készíts brazil sajtos puffancsot.
A brazil sajtos puffancs, vagyis a pão de queijo hagyományos nassolnivaló Minas Geraisban, Brazília egyik államában. Nyers fordításban a pão kenyeret jelent, bár nem sokban hasonlít a pufi sajtos tészta az általunk ismert pékárura.
A sajtos puffancs kívülről ropogós, belül viszont levegős és picit lágy a sok olvadt sajtnak köszönhetően. Úgy tekints rá, mint egy nagyon sajtos, kelesztés nélküli pogácsára, nassként, előételként is kínálható, de zöldségek, felvágottak mellé is. A recept annyiban alakítható, hogy olívaolaj helyett olvasztott vajat, parmezán helyett pedig cheddart is használhatsz.
A brazil puffancs gluténmentes, ugyanis tápiókaliszttel készül: ettől lesz könnyű és levegős, egyben picit ragacsos és nyúlós a belseje. Úgyhogy ne egy élesztővel készült kenyér vagy pogácsa állagára számíts végeredményként, teljesen más, mégis ettől olyan jó.
Sajtos puffancs
Hozzávalók 24 darabhoz
- 80 milliliter olívaolaj
- 240 milliliter tej
- 1.5 teáskanál só
- 300 gramm tápiókaliszt
- 100 gramm parmezán
- 2 darab tojás
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Az olívaolajat, a tejet és a sót melegítsük össze egy kis lábasban. Ahogy forrásnak indul, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Egy nagy tálban keverjük össze a tápiókalisztet a meleg folyadékkal, míg egynemű nem lesz. Hagyjuk picit hűlni.
Ha kihűlt, keverjük bele a tojásokat és a reszelt parmezánt. Tegyük a tésztát a hűtőbe pihenni 15-20 percre.
Tegyünk 1-2 evőkanálnyi kupacokat a tésztából az előkészített tepsire. Kisebb méretű muffinformákba is bele lehet tölteni a masszát.
18-20 percig süssük a tésztát, míg pufi és aranybarna nem lesz. Melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images