Foszlós, illatos briós otthon sütve: az édes péksütemény sokáig puha marad

briós
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Elképesztően vajas és foszlós, szinte pillekönnyű a briós, amit az alapos dagasztásnak és az előtésztának köszönhet.

A briós receptje nem a megúszós kategória, időigényes és némi hozzáértést is igényel, de hidd el, minden egyes ráfordított másodperc megéri. Annyira puha, foszlós és vajas lesz a végeredmény, mint semmi más, az édes-vajas illat az egész konyhát belengi majd.

A briós készítéséhez úgynevezett előtésztára van szükség, vagy legalábbis ahhoz hasonlóra, ugyanis ettől lesz igazán lukacsos és pillekönnyű a kész péksütemény. A tésztát nagyon alaposan és nagyon sokáig kell dagasztani, ezért mindenképpen megkönnyíti az munkát, ha van otthon dagasztógép, de ha nincs, akkor se add fel, most levezetheted a felgyülemlett feszültséget a tésztán.

Az alábbi recept kenyérformában készül, de süthetsz belőle kisebb tekercseket is, a formázásukhoz itt találsz leírást.

Briós

briós3

Hozzávalók 12 szelethez

Előtészta:

 • 1 bögre liszt
 • 1 csomag porélesztő
 • 0.5 bögre kézmeleg tej

Briós:

 • 6 darab tojás (szobahőmérsékletű)
 • 3 bögre liszt
 • 0.5 bögre cukor
 • 2 teáskanál
 • 225 gramm puha vaj

Kenés:

 • 1 darab tojás
 • 1 evőkanál víz
 • tetejére nagy szemű só
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét, ezzel mérjük ki az alapanyagokat.

A lisztből, az élesztőből és a tejből készítsük el az előtésztát, egy spatula segítségével alaposan keverjük össze, hogy mindenhol egynemű és homogén legyen. Takarjuk le fóliával, majd tegyük félre 45 percre.

Amikor az előtészta már lukacsos, szivacsos jellegű, adjuk hozzá a tojásokat, a maradék lisztet, a cukrot és a sót. Ha van, dagasztógéppel, ha nincs, kézzel dagasszuk a tésztát, egészen addig, amíg el nem válik az edény falától és fényes, rugalmas nem lesz, ez 10-15 percbe is beletelhet. 

Adjuk hozzá evőkanalanként a vajat, mindig akkor tegyük bele a következőt, mikor az előzőt már teljesen beledolgoztuk a tésztába. Ha benne van az összes vaj, dagasszuk még 5-10 percig, majd tegyük egy tálba, fedjük le alufóliával és tegyük félre kb. 1 órára, míg a duplájára nem nő.

Ha a tészta a duplájára nőtt, borítsuk ki egy lisztezett felületre, picit lapítsuk le, majd vágjuk félbe. Mindkét fél tésztát vágjuk 6 egyenlő darabra.

A darabokat picit lapítgassuk ki, hogy nagyjából téglalap alakúak legyenek. A téglalap rövidebb, felső oldalát hajtsuk be a téglalap feléig, majd hajtsuk rá az alsó felét is, hogy fedjék egymást a tésztarétegek. Picit nyomkodjuk le a hajtogatott tésztát, majd a rövidebb oldalától kezdve szorosan tekerjük fel. Járjunk el így a többi darabbal is.  

Vajazzunk ki kettő 20x13 cm-es sütőformát, mindkét formába 6-6 feltekert tésztahenger kerül. Tegyük a tekercseket szorosan egymás mellé egy sorban mindkét formában. Fedjük le fóliával. Hagyjuk kelni, míg a duplájára nem nőnek kb. 1 óra alatt.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tojást és a vizet keverjük össze, kenjük le vele a briósok tetejét, ha szeretnénk, szórjunk rájuk nagy szemű sót. Körülbelül 30 percig süssük őket, míg a tetejük aranybarna nem lesz. Hagyjuk a formában hűlni 5 percet, majd fordítsuk ki belőle. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük