Karácsonyi fahéjas mandula: fűszeres cukorral pirul aranybarnára
Készítsd el ezt az egyszerű fahéjas mandulát, és az egyik kedvenc karácsonyi ropogtatnivalód lesz!
A mince pie a britek ünnepi desszertje, tulajdonképpen egy újragondolt, apró almás pite. A desszert nemcsak méretben, de összetételben is eltér a klasszikus pitéktől. A töltelék ugyanis nem a megszokott, egyszerű almás, hanem olyan extrák is kerülnek még bele, mint a dió vagy más csonthéjasok, mazsola, aszalt áfonya, citrom és narancshéj, és persze az elmaradhatatlan karácsonyi fűszerek. Mindezek pedig zúzva kerülnek a tésztába, és muffin vagy ahhoz hasonló kisebb sütőformában sülnek aranybarnára.
Hagyományosan a mini piték linzertésztás alapot kapnak, mi most azonban egy egyszerűsített változatot mutatunk, amelynek leveles tészta az alapja, így rengeteg időt spórolhatsz az előkészítésen. A tetejét azonban mindenképp díszítsd a maradék tésztából kiszúrt csillagformákkal, hiszen attól lesz igazán ünnepi a megjelenése.
A rumot és leveles tésztát leszámítva tegyünk minden hozzávalót egy lábosba, és forraljuk fel. Rotyogtassuk 4-5 percig, majd öntsük fel a rummal (az alkoholmentes változathoz használjunk almalevet), és azt is forraljuk fel. Vegyük le a tűzről, és 20-25 percre tegyük félre, hogy az aszalt gyümölcsök magukba szívják a folyadékot.
Közben a leveles tésztát csomagoljuk ki, és egy nagyobb pohárral (vagy nagy méretű sütikiszúróval) szaggassunk belőle köröket. Fontos, hogy a körök akkorák legyenek, amelyek a pereméig kitöltik a muffinformákat. Az így kapott tésztadarabokat helyezzük enyhén lisztes muffinsütőbe, majd kanalazzuk rájuk az előkészített tölteléket.
A maradék tésztából vágjunk apró csillagformákat, és helyezzük a töltelék tetejére. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Tipp: ha kevésbé darabos tölteléket szeretnénk, akkor a hozzávalókat fél perc alatt dolgozzuk össze aprítógépben.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu