Mennyei brokkolis-krémsajtos pite - A tészta omlós, a töltelék krémes

brokkolis pite cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sós, zöldséges pite tökéletes fogás lehet, akár bőséges reggeliként vagy könnyed ebédként.

A sós pite, vagyis a quiche a francia konyha egyik legnépszerűbb étele, a reggelik fontos része, de igazából bármilyen napszakban fogyaszthatod. Az, hogy mit tesznek a tejszínes-tojásos szószba, szabadon választott, az egyik legnépszerűbb a spenótos-lazacos változat, de természetesen létezik húsos és vegetáriánus, zöldséges opció is. 

Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül arra kell figyelni, hogy a vaj jéghideg legyen, ne olvadjon meg a kezed melegétől, különben könnyen szétesik a tészta. Utána már csak egy kis pihentetésre van szükség, majd elősütésre, és mehet is a töltelékkel együtt a sütőbe. 

Ha vigyázol az alakodra, akkor megsütheted tészta nélküli változatban is, mint amilyen ez a cukkinis-kukoricás is. 

Brokkolis-krémsajtos pite

brokkolis pite recept

Hozzávalók 8 adaghoz:

Pitetészta:

  • 200 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 120 gramm vaj (jéghideg)
  • 7 evőkanál víz (hideg)

Krém:

  • 1 fej brokkoli
  • 100 gramm krémsajt (natúr)
  • 100 milliliter tejszín
  • 4 evőkanál tejföl
  • 2 darab tojás
  • 200 gramm trappista (reszelt)
  • 1 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 1 csipet szerencsendió
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, morzsoljuk bele a jéghideg vajat is ügyelve arra, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. Ha nem áll össze a tészta, apránként adjunk hozzá a hideg vízből. Gyúrjuk tésztává, tegyük folpackba, majd rakjuk a hűtőbe körülbelül fél órára. 

A brokkolit kevés sós vízben pároljuk meg, vigyázzunk, ne legyen túl puha. 

Egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajt felét. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a szerecsendiót is. A megpárolt brokkolit vágjuk apróra és forgassuk a masszába. Tegyük a hűtőbe pihenni. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Egy 20 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki és nyomkodjuk bele egyenletesen a tésztát. Tegyünk rá sütőpapírt, szórjunk rá lencsét nehezéknek és süssük 10 percig. 

Vegyük ki a tésztát, öntsük rá a krémet, majd süssük még 15 percig. Ekkor szórjuk rá a maradék sajtot, süssük még 15-20 percig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Figyeljünk, hogy ne égjen meg. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük