Mennyei brokkolis-krémsajtos pite - A tészta omlós, a töltelék krémes
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Kívül ropogós, belül krémes édesburgonya: ennek a köretnek nem lehet ellenállni
Házi mogyoróvajjal töltött leveles tészta: villámgyors édesség
Sütőtökös, édes bundás kenyér: fahéjtól illatos
Rozmaringos sertésszelet almával és hagymával sütve: a hús omlós lesz
Villámgyors vajas keksz vörös áfonyával: új kedvenc a sütisdobozba
A sós, zöldséges pite tökéletes fogás lehet, akár bőséges reggeliként vagy könnyed ebédként.
A sós pite, vagyis a quiche a francia konyha egyik legnépszerűbb étele, a reggelik fontos része, de igazából bármilyen napszakban fogyaszthatod. Az, hogy mit tesznek a tejszínes-tojásos szószba, szabadon választott, az egyik legnépszerűbb a spenótos-lazacos változat, de természetesen létezik húsos és vegetáriánus, zöldséges opció is.
Az elkészítése nagyon egyszerű, egyedül arra kell figyelni, hogy a vaj jéghideg legyen, ne olvadjon meg a kezed melegétől, különben könnyen szétesik a tészta. Utána már csak egy kis pihentetésre van szükség, majd elősütésre, és mehet is a töltelékkel együtt a sütőbe.
Ha vigyázol az alakodra, akkor megsütheted tészta nélküli változatban is, mint amilyen ez a cukkinis-kukoricás is.
Brokkolis-krémsajtos pite
Hozzávalók 8 adaghoz
Pitetészta:
- 200 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 120 gramm vaj (jéghideg)
- 7 evőkanál víz (hideg)
Krém:
- 1 fej brokkoli
- 100 gramm krémsajt (natúr)
- 100 milliliter tejszín
- 4 evőkanál tejföl
- 2 darab tojás
- 200 gramm trappista (reszelt)
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 csipet szerencsendió
Elkészítés:
A lisztet tegyük egy tálba, majd adjuk hozzá a sót, morzsoljuk bele a jéghideg vajat is ügyelve arra, hogy ne melegedjen fel a kezünktől. Ha nem áll össze a tészta, apránként adjunk hozzá a hideg vízből. Gyúrjuk tésztává, tegyük folpackba, majd rakjuk a hűtőbe körülbelül fél órára.
A brokkolit kevés sós vízben pároljuk meg, vigyázzunk, ne legyen túl puha.
Egy tálban keverjük össze a krémsajtot, a tejszínt, a tejfölt, a tojásokat és a reszelt sajt felét. Sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá a szerecsendiót is. A megpárolt brokkolit vágjuk apróra és forgassuk a masszába. Tegyük a hűtőbe pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Egy 20 centiméter átmérőjű piteformát vajazzunk ki és nyomkodjuk bele egyenletesen a tésztát. Tegyünk rá sütőpapírt, szórjunk rá lencsét nehezéknek és süssük 10 percig.
Vegyük ki a tésztát, öntsük rá a krémet, majd süssük még 15 percig. Ekkor szórjuk rá a maradék sajtot, süssük még 15-20 percig, amíg a sajt szépen meg nem pirul a tetején. Figyeljünk, hogy ne égjen meg.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors