Brokkolival pirított, fűszeres marhahús – A serpenyőben érnek össze az ízek

egyserpenyős pirított marhahús brokkolival cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pikáns szószban sül egészen omlósra és puhára a marhahús, amelyhez tökéletesen illik a ressre párolt brokkoli.

Érdemes a szárnyasok mellett vörös húsokat is beiktatni az étrendedbe, mert amellett, hogy kiváló B- és D-vitamin-források, vasban is gazdagok, ráadásul az állati fehérjékben található vas könnyebben szívódik fel, mint a növényi fehérjékben lévő.

A marhahús nem a legolcsóbb húsfajta, de nem mindegyik ételhez kell az állat legdrágább része, például ehhez a gyorsan összedobható egyserpenyőshöz sem. A hentesnél kérj hasaalját, amelyet könnyen el tudsz majd készíteni. A marhának ez a része lehet a gulyás alapanyaga is. Ha a marhának más részeit is szeretnéd felhasználni, akkor a combot készítsd el fokhagymásan dinsztelve. Ez egy kicsit több idődet fogja igénybe venni, de a végeredményért megéri. 

Hogy miért brokkolival pirítsd meg a marhahúst? Egyrészt a brokkoli finom, másrészt egészséges, picit puhára, mégis roppanósra pirul a hús mellett. A gyömbéres fokhagymás szósz pedig tökéletesen kiemeli az étel ízét. 

Brokkolival pirított marhahús

egyserpenyős pirított marhahús brokkolival recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 450 gramm marhahús (hasaalja)
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál víz
  • 120 milliliter szójaszósz
  • 3 teáskanál barna cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 teáskanál gyömbér (friss, reszelt)
  • 2 evőkanál olaj
  • 400 gramm brokkolirózsa
  • 1 fej hagyma (közepes)
Recept idők

Elkészítés:

A húst a rostiránnyal ellentétesen csíkozzuk fel.

Egy nagyobb tálban 2 evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk el a vízzel, majd tegyük bele a marhahúscsíkokat úgy, hogy jól befedje a keményítő.

Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaszószt, a barna cukrot, a gyömbért és az összezúzott fokhagymát, majd tegyük hozzá a maradék keményítőt.

A brokkolit szedjük rózsáira, a hagymát karikázzuk fel. 

Egy nagyobb wokban forrósítsunk olajat. Tegyük bele a marhahúst, nagy lángon, folyamatosan keverve pirítsuk 4-5 percig. Ezután vegyük ki a húst a wokból, tegyük félre. Tegyük a wokba a brokkolit és a hagymát, időnként megkeverve 4 percig pirítsuk. Ekkor tegyük vissza a húst, öntsük rá a szójás keveréket. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, várjuk meg, amíg a szósz besűrűsödik.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük