Brownie-golyók cukor nélkül: bűntudat nélkül nassolhatod
Nem tartalmaz hozzáadott cukrot, és még sütni sem kell: mindössze 5 hozzávalóból összehozhatod ezt a guszta brownie-golyót, amelyből garantáltan elfogy az utolsó szem is.
Ebbe a desszertbe nem kerül cukor, helyette aszalt datolya felel az édesítésért. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy felhasználás előtt 10-15 percre forró vízbe áztasd a gyümölcsöt, és lepürésítsd az összes többi hozzávalóval. Előnye a cukorral szemben, hogy rengeteg értékes rosttal és ásványi anyaggal gazdagítja a vele készülő ételeket, így nemcsak üres kalóriákat viszel be, hanem táplálod is a szervezetedet. Ha érdekel a datolya, mint szuper cukorpótló, akkor ebben a cikkemben részletesebben is olvashatsz róla.
A recept másik rendhagyó alapanyaga a mandulavaj, amely a mandula ledarált és krémesített változata. Egyetlen brownie sem lenne az igazi a védjegyévé vált szaftos és tartalmas textúra nélkül, a magvaj pedig éppen erről gondoskodik. Ugyanakkor szuper olaj- és vajhelyettesítő is, így a vele készült desszert olajmentes diétába is beilleszthető.
Brownie-golyó
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 bögre nagy szemű zabpehely
- 2 ek jó minőségű holland kakaópor + a hempergetéshez
- 1 csipet só
- 250 g magozott Medjool datolya
- 3 ek krémes mandulavaj
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A datolyát áztassuk forró vízbe 15 percre.
Tegyük a zabpelyhet, a kakaót és a sót egy aprítógépbe, és zúzzuk őket lisztállagúvá.
Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a leszűrt datolyát és a mandulavajat, és egységesítsük őket, amíg egy összeálló, ragacsos masszát kapunk.
Formázzunk tetszőleges méretű golyókat, és forgassuk őket kakaóporba. Hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!