Könnyed bulgurgombóc fűszeres paradicsommártásban - Húsmentesen is laktató lesz

2
Nyomtatás
paradicsomos bulgurgombóc cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Akár a maradék főtt bulgurt is felhasználhatod ehhez a gombóchoz, amely mellé már csak egy jó fűszeres paradicsommártást kell készítened.

A paradicsomos húsgombóc sokak kedvence, ezt az egészen egyszerű ételt nem lehet nem szeretni. A húsgombóc kicsit édesebben elkészítve a menzák fogása, de az amerikai változat is nagyon népszerű, ez utóbbit spagettin szervírozzák. A gombócban mindig van valamilyen kötőanyag, ez jellemzően a rizs. Ha húsmentesen készítenéd el, akkor ez a változat biztosan tetszeni fog, ahol a gombócot spenóttal kell összegyúrni, fűszerezni, úgy kínálni a paradicsommártással. 

Ha maradnál a vega vonalnál, akkor a rizsnél is egészségesebb alternatíva a bulgur, amelyet nemcsak sima köretként ehetsz, hanem nagyon finom gombócokat is készíthetsz belőle. Kötőanyagként csicseriborsólisztet használj, ami szintén nagyon egészséges, de zabpehelyliszttel is sűrítheted. A gombócokat kicsit erősebben kell fűszerezni, mint gondolnád, a zöldfűszerek nagyon jól állnak neki.

A bulgur nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát, sokféle formában eheted, például jó fűszeresen elkészítve töltheted paprikába is. Ez a gombóc most tejszínes paradicsommártásba került, könnyed, mégis laktató lesz így. 

Bulgurgombóc paradicsommártásban

paradicsomos bulgurgombóc recept

Hozzávalók 8 adaghoz

Bulgurgombóc:

  • 4 evőkanál csicseriborsóliszt
  • 1 darab tojás
  • 200 gramm bulgur
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
  • 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet füstölt pirospaprika
  • 1 csipet bors

Paradicsomszósz:

  • 200 gramm paradicsompüré
  • 100 milliliter tejszín
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 0.5 darab vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
  • 1 csipet kakukkfű
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 kávéskanál
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A bulgurt főzzük meg, várjuk meg, amíg kihűl. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. Keverjük össze az összes hozzávalót, formázzunk belőle gombócokat. 

Készítsük el a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk kókuszzsírt, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a fokhagymát, majd a paradicsomszószt, keverjünk rajta egyet. Öntsük rá a tejszínt. Fűszerezzük, tegyük bele a cukrot, várjuk meg, amíg forr egyet, majd vegyük le a tűzről. 

Közben lobogó sós vízben főzzük ki a gombócokat, nagyjából 3-4 perc alatt megfőnek. Amikor a gombócok készen vannak, óvatosan forgassuk bele őket a paradicsomszószba, majd alacsony lángon melegítsük át az egészet. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon