![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Könnyed bulgurgombóc fűszeres paradicsommártásban - Húsmentesen is laktató lesz
![paradicsomos bulgurgombóc cover](https://kep.index.hu/1/0/3683/36834/368347/36834783_2813111_405c7f2374eafa9fff4b708ce5b5215e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Akár a maradék főtt bulgurt is felhasználhatod ehhez a gombóchoz, amely mellé már csak egy jó fűszeres paradicsommártást kell készítened.
A paradicsomos húsgombóc sokak kedvence, ezt az egészen egyszerű ételt nem lehet nem szeretni. A húsgombóc kicsit édesebben elkészítve a menzák fogása, de az amerikai változat is nagyon népszerű, ez utóbbit spagettin szervírozzák. A gombócban mindig van valamilyen kötőanyag, ez jellemzően a rizs. Ha húsmentesen készítenéd el, akkor ez a változat biztosan tetszeni fog, ahol a gombócot spenóttal kell összegyúrni, fűszerezni, úgy kínálni a paradicsommártással.
Ha maradnál a vega vonalnál, akkor a rizsnél is egészségesebb alternatíva a bulgur, amelyet nemcsak sima köretként ehetsz, hanem nagyon finom gombócokat is készíthetsz belőle. Kötőanyagként csicseriborsólisztet használj, ami szintén nagyon egészséges, de zabpehelyliszttel is sűrítheted. A gombócokat kicsit erősebben kell fűszerezni, mint gondolnád, a zöldfűszerek nagyon jól állnak neki.
A bulgur nagyon egészséges, lassan felszívódó szénhidrát, sokféle formában eheted, például jó fűszeresen elkészítve töltheted paprikába is. Ez a gombóc most tejszínes paradicsommártásba került, könnyed, mégis laktató lesz így.
Bulgurgombóc paradicsommártásban
![paradicsomos bulgurgombóc recept](https://kep.index.hu/1/0/3683/36834/368347/36834795_50400a89ecbdc97b45452122d9311a1c_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Bulgurgombóc:
- 4 evőkanál csicseriborsóliszt
- 1 darab tojás
- 200 gramm bulgur
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 kávéskanál oregánó (őrölt)
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 fej vöröshagyma (kisebb)
- 1 kávéskanál só
- 1 csipet füstölt pirospaprika
- 1 csipet bors
Paradicsomszósz:
- 200 gramm paradicsompüré
- 100 milliliter tejszín
- 1 teáskanál barna cukor
- 0.5 darab vöröshagyma (kisebb)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom (őrölt)
- 1 csipet kakukkfű
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A bulgurt főzzük meg, várjuk meg, amíg kihűl. A hagymát vágjuk egészen apróra, a fokhagymát nyomjuk össze. Keverjük össze az összes hozzávalót, formázzunk belőle gombócokat.
Készítsük el a paradicsomszószt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőben melegítsünk kókuszzsírt, dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a fokhagymát, majd a paradicsomszószt, keverjünk rajta egyet. Öntsük rá a tejszínt. Fűszerezzük, tegyük bele a cukrot, várjuk meg, amíg forr egyet, majd vegyük le a tűzről.
Közben lobogó sós vízben főzzük ki a gombócokat, nagyjából 3-4 perc alatt megfőnek. Amikor a gombócok készen vannak, óvatosan forgassuk bele őket a paradicsomszószba, majd alacsony lángon melegítsük át az egészet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!