Vajpuha csirkemell tejfölös-fokhagymás bundában sütve: biztosan nem szárad ki a hús
Ha unod a rántott csirkét, de laktató húsételre vágysz, akkor bundázz tejföllel, elképesztő puha lesz a végeredmény.
Ha unod a csirkemellet, az csak amiatt lehet, mert még nem próbáltad ki ebben a formában! Így készítve nagyon szaftos, kívül ropogós, belül omlós, a narancsos máz pedig felteszi az i-re a pontot.
A csirkefalatok ropogós bundájáról a keményítő gondoskodik, ezt nem kell különösebben fűszerezni, hiszen éppen elég ízbomba lesz a máz is. Utóbbit a narancs mellett cukor, szójaszósz, gyömbér, ecet és chili ízesíti, így egyszerre lesz édes, savanykás és csípős, tényleg robbanni fognak az ízek a szádban.
Bár első ránézésre lehet, nehéznek tűnik a recept, de sem a máz, sem a bundázott csirke elkészítése nem bonyolult, ráadásul viszonylag kevés idő alatt tálalhatsz egy fenséges fogást.
Egy kis lábosban melegítsük össze a szósz hozzávalóit a narancshéj és a keményítő kivételével. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd 3 percig főzzük.
Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt 2 ek. vízzel. Adjuk a keveréket a narancsos szószhoz, majd főzzük pár percig, míg besűrűsödik. Közben kevergessük. Ha sűrű, vegyük le a tűzről, keverjük bele a narancshéjat. Tegyük félre.
A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra.
A húshoz keverjük össze a lisztet és a keményítőt, adjunk hozzá egy nagy csipet sót. A tojásokat verjük fel egy másik tálban, ahhoz is adjunk 1 nagyobb csipet sót.
A csirkefalatokat először forgassuk a tojásos, majd a lisztes keverékbe. Tegyük őket egy tálcára.
Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben (kb. 5 centi magasan álljon az edényben), míg el nem éri a 180 fokot. Több adagban süssük ki a csirkefalatokat, egy adagnak kb. 2-3 perc szükséges, hogy aranybarna legyen. Párszor forgassuk meg sütés közben. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Forgassuk a csirkefalatokat a narancsos szószba, ha szükséges, még melegen sózhatjuk is.
Rizzsel, zöldhagymával és szezámmaggal megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu