Narancsos csirkefalatok ropogós bundában: ez lesz az új kedvenced
Kevés idő alatt is készíthetsz éttermi minőségű fogást, ráadásul nem is kell hozzá nagy konyhai tapasztalat.
Ha unod a csirkemellet, az csak amiatt lehet, mert még nem próbáltad ki ebben a formában! Így készítve nagyon szaftos, kívül ropogós, belül omlós, a narancsos máz pedig felteszi az i-re a pontot.
A csirkefalatok ropogós bundájáról a keményítő gondoskodik, ezt nem kell különösebben fűszerezni, hiszen éppen elég ízbomba lesz a máz is. Utóbbit a narancs mellett cukor, szójaszósz, gyömbér, ecet és chili ízesíti, így egyszerre lesz édes, savanykás és csípős, tényleg robbanni fognak az ízek a szádban.
Bár első ránézésre lehet, nehéznek tűnik a recept, de sem a máz, sem a bundázott csirke elkészítése nem bonyolult, ráadásul viszonylag kevés idő alatt tálalhatsz egy fenséges fogást.
Bundázott, narancsos csirkefalatok
Hozzávalók 6 személyre
A húshoz:
- 4 db csirkemellfilé
- 3 db tojás
- 40 g kukoricakeményítő
- 50 g liszt
- ízlés szerint só
- bő olaj (a sütéshez)
A szószhoz:
- 2.5 dl narancslé (frissen facsart, nem cukros)
- 100 g cukor
- 2 ek rizsecet
- 2 ek szójaszósz
- 1 tk reszelt, friss gyömbér
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 0.5 tk chilipehely
- 1 ek kukoricakeményítő
- 1 db bionarancs héja
Elkészítés:
Egy kis lábosban melegítsük össze a szósz hozzávalóit a narancshéj és a keményítő kivételével. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd 3 percig főzzük.
Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt 2 ek. vízzel. Adjuk a keveréket a narancsos szószhoz, majd főzzük pár percig, míg besűrűsödik. Közben kevergessük. Ha sűrű, vegyük le a tűzről, keverjük bele a narancshéjat. Tegyük félre.
A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra.
A húshoz keverjük össze a lisztet és a keményítőt, adjunk hozzá egy nagy csipet sót. A tojásokat verjük fel egy másik tálban, ahhoz is adjunk 1 nagyobb csipet sót.
A csirkefalatokat először forgassuk a tojásos, majd a lisztes keverékbe. Tegyük őket egy tálcára.
Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben (kb. 5 centi magasan álljon az edényben), míg el nem éri a 180 fokot. Több adagban süssük ki a csirkefalatokat, egy adagnak kb. 2-3 perc szükséges, hogy aranybarna legyen. Párszor forgassuk meg sütés közben. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.
Forgassuk a csirkefalatokat a narancsos szószba, ha szükséges, még melegen sózhatjuk is.
Rizzsel, zöldhagymával és szezámmaggal megszórva kínáljuk.
-
2023-04-12 07:32:01
-
2023-03-11 10:16:01
-
2022-06-29 07:32:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!