Narancsos csirkefalatok ropogós bundában: ez lesz az új kedvenced

narancsos-csirke2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kevés idő alatt is készíthetsz éttermi minőségű fogást, ráadásul nem is kell hozzá nagy konyhai tapasztalat.

Ha unod a csirkemellet, az csak amiatt lehet, mert még nem próbáltad ki ebben a formában! Így készítve nagyon szaftos, kívül ropogós, belül omlós, a narancsos máz pedig felteszi az i-re a pontot.

A csirkefalatok ropogós bundájáról a keményítő gondoskodik, ezt nem kell különösebben fűszerezni, hiszen éppen elég ízbomba lesz a máz is. Utóbbit a narancs mellett cukor, szójaszósz, gyömbér, ecet és chili ízesíti, így egyszerre lesz édes, savanykás és csípős, tényleg robbanni fognak az ízek a szádban.

Bár első ránézésre lehet, nehéznek tűnik a recept, de sem a máz, sem a bundázott csirke elkészítése nem bonyolult, ráadásul viszonylag kevés idő alatt tálalhatsz egy fenséges fogást.

Bundázott, narancsos csirkefalatok

narancsos-csirke

Hozzávalók 6 személyre

A húshoz:

  • 4 db csirkemellfilé
  • 3 db tojás
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 50 g liszt
  • ízlés szerint
  • bő olaj (a sütéshez)

A szószhoz:

  • 2.5 dl narancslé (frissen facsart, nem cukros)
  • 100 g cukor
  • 2 ek rizsecet
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk reszelt, friss gyömbér
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 0.5 tk chilipehely
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • 1 db bionarancs héja
Recept idők

Elkészítés:

Egy kis lábosban melegítsük össze a szósz hozzávalóit a narancshéj és a keményítő kivételével. Várjuk meg, míg gyöngyözni kezd, majd 3 percig főzzük.

Közben egy kis tálban keverjük össze a keményítőt 2 ek. vízzel. Adjuk a keveréket a narancsos szószhoz, majd főzzük pár percig, míg besűrűsödik. Közben kevergessük. Ha sűrű, vegyük le a tűzről, keverjük bele a narancshéjat. Tegyük félre.

A csirkemellfilét vágjuk falatnyi darabokra.

A húshoz keverjük össze a lisztet és a keményítőt, adjunk hozzá egy nagy csipet sót. A tojásokat verjük fel egy másik tálban, ahhoz is adjunk 1 nagyobb csipet sót.

A csirkefalatokat először forgassuk a tojásos, majd a lisztes keverékbe. Tegyük őket egy tálcára.

Forrósítsunk bő olajat egy mély serpenyőben (kb. 5 centi magasan álljon az edényben), míg el nem éri a 180 fokot. Több adagban süssük ki a csirkefalatokat, egy adagnak kb. 2-3 perc szükséges, hogy aranybarna legyen. Párszor forgassuk meg sütés közben. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra.

Forgassuk a csirkefalatokat a narancsos szószba, ha szükséges, még melegen sózhatjuk is. 

Rizzsel, zöldhagymával és szezámmaggal megszórva kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük