Álompuha házi gnocchi lépésről lépésre: 4 hozzávalóból készül
A tökéletes, puha gnocchi elkészítése gyerekjáték, a rászánt időért pedig minden falat kárpótol ebből a könnyed fogásból.
Bár a nevében gnocchi, valójában nem sok köze van a – másik – olasz klasszikushoz. A gnocchi alla romana, vagyis a római tésztaétel olyasmi, mint egy sós tejbegríz megsütve, talán még a puliszkához lehetne hasonlítani. Lehet, hogy ez elsőre furcsán hangzik, de sósan, vajjal, parmezánnal összesütve isteni lesz a grízes alap, tökéletesen működik főételként.
Fontos, hogy jó sűrűre főzd a grízt, ugyanis korongokat kell majd formázni belőle: ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, hogy még melegen egy tepsibe simítod, megvárod, míg teljesen kihűl és megköt, majd egy szaggatóval köröket vágsz belőle.
Bár a masszába is kerül parmezán, akkor lesz a legfinomabb a római étel, ha a tetejére is szórsz még sajtot, amely szépen rápirul a sütőben.
Kenjünk ki olajjal egy kb. 25x30 centis tepsit.
A tejet öntsük egy lábasba, keverjük bele a sót és a szerecsendiót, majd melegítsük össze. Amikor gyöngyözik, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Addig főzzük, míg egészen sűrű nem lesz, akkor húzzuk le a tűzről.
Közben egy kis tálban keverjük össze a parmezánt és a tojást, majd keverjük bele a búzadarás keverékbe.
Oszlassuk el egyenletesen a keveréket az előkészített tepsiben. Tegyük félre, míg teljesen kihűl és megszilárdul.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ha kihűlt a massza, szaggassunk belőle 5 centi átmérőjű köröket. Az így kapott köröket az olajos felükkel lefelé tegyük egy tűzálló tálba úgy, hogy félig fedjék egymást a szeletek.
A 60 gramm vajat olvasszuk meg, öntsük a gnocchik tetejére, majd szórjuk rá az 50 gramm parmezánt.
Toljuk a sütőbe 15-20 percre, míg aranybarna és ropogós nem lesz a teteje.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu