Pofonegyszerű, kevert túrófelfújt: tejföltől lágy a tésztája

turofejfujt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A baracklekváros túrófelfújt egy könnyen elkészíthető és elronthatatlan kevert tésztás süteményt takar, ami eszméletlenül krémes és finom.

A túrós sütemények már a nagyszüleink idejében is népszerűek voltak. Túróval szinte bármilyen süteményt feldobhatsz, lágyíthatsz, puhábbá, krémesebbé tehetsz. 

Az én egyik személyes kedvencem a túrófelfújt, ami nevével ellentétben semmilyen extra konyhai fondorlatot nem igényel. Néhány tojás, némi cukor, egy jó adag tejföl, búzadara és citromhéj kell csak hozzá, no meg persze a titkos hozzávaló, a baracklekvár.

Túrófelfújt

turofejfujt

Hozzávalók 10 szelethez

  • 500 g tehéntúró
  • 150 g búzadara
  • 250 g tejföl
  • 4 db tojássárgája
  • 3 db tojásfehérje
  • 160 g kristálycukor
  • 1.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csipet só a tojásfehérjéhez
  • 3 ek baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A túrót tegyük egy nagyobb tálba, és villa segítségével törjük össze. A lekvár és a tojásfehérje kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót – búzadara, tejföl, tojások sárgái, cukor, vaníliás cukor és citromhéj –, alaposan keverjük össze, majd tegyük félre egy picit, amíg a búzarada megszívja magát. 

Ezalatt egy másik tálban egy csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, majd óvatosan forgassuk a túrós masszához.

Egy kenyérsütő formát (32 cm x 15 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a keveréket. A baracklekvárt csepegtessünk a tésztába: akár a közepén egy csíkban, vagy foltokban is jó, majd kanál segítségével süllyesszük óvatosan a masszába.

Tegyük 160-170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 50 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát, és ha még szükséges, süssük további 10 percig.

Ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, és pihentessük kb. 10-15 percig, amíg elkezd kihűlni. Ekkor fordítsuk ki a sütőpapírból, óvatosan vegyük azt le róla, majd szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük