Pofonegyszerű, kevert túrófelfújt: tejföltől lágy a tésztája
A baracklekváros túrófelfújt egy könnyen elkészíthető és elronthatatlan kevert tésztás süteményt takar, ami eszméletlenül krémes és finom.
A túrós sütemények már a nagyszüleink idejében is népszerűek voltak. Túróval szinte bármilyen süteményt feldobhatsz, lágyíthatsz, puhábbá, krémesebbé tehetsz.
Az én egyik személyes kedvencem a túrófelfújt, ami nevével ellentétben semmilyen extra konyhai fondorlatot nem igényel. Néhány tojás, némi cukor, egy jó adag tejföl, búzadara és citromhéj kell csak hozzá, no meg persze a titkos hozzávaló, a baracklekvár.
Túrófelfújt
Hozzávalók 10 szelethez
- 500 g tehéntúró
- 150 g búzadara
- 250 g tejföl
- 4 db tojássárgája
- 3 db tojásfehérje
- 160 g kristálycukor
- 1.5 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csipet só a tojásfehérjéhez
- 3 ek baracklekvár
Elkészítés:
A túrót tegyük egy nagyobb tálba, és villa segítségével törjük össze. A lekvár és a tojásfehérje kivételével adjuk hozzá az összes többi hozzávalót – búzadara, tejföl, tojások sárgái, cukor, vaníliás cukor és citromhéj –, alaposan keverjük össze, majd tegyük félre egy picit, amíg a búzarada megszívja magát.
Ezalatt egy másik tálban egy csipet sóval verjünk kemény habot a tojásfehérjéből, majd óvatosan forgassuk a túrós masszához.
Egy kenyérsütő formát (32 cm x 15 cm) béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a keveréket. A baracklekvárt csepegtessünk a tésztába: akár a közepén egy csíkban, vagy foltokban is jó, majd kanál segítségével süllyesszük óvatosan a masszába.
Tegyük 160-170 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 50 percig. Ekkor végezzünk tűpróbát, és ha még szükséges, süssük további 10 percig.
Ha megsült a sütemény, vegyük ki a sütőből, és pihentessük kb. 10-15 percig, amíg elkezd kihűlni. Ekkor fordítsuk ki a sütőpapírból, óvatosan vegyük azt le róla, majd szeleteljük fel, és már tálalhatjuk is.
-
2023-10-22 10:16:01
-
2023-04-22 08:36:02
-
2023-03-15 08:32:01
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
Olvasd el ezt is!