Puha gnocchi téli kivitelben: édesburgonyából is isteni finom
Paradicsomszósszal nyakon öntve, de zöldfűszeres vajon pirítva is mennyei lesz a gnocchi, érdemes többféleképpen kipróbálni.
Álompuha, a szájban szinte elolvadó és ízletes gnocchit nemcsak étteremben ehetsz, hanem bizony otthon is: az elkészítése pedig egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnád – nekem legalábbis nagyon pozitív csalódás volt. A gnocchi (ejtsd: nyokki) tulajdonképpen egy olaszos nudli, és mint olyan, az elkészítésük is majdnem megegyező.
A recept nagyon egyszerű: a héjában megfőtt és lepasszírozott krumplit össze kell gyúrni liszttel és olajjal, és tetszés szerint ízesíteni. Most egy alapreceptet hoztam, így mindössze só szerepel benne, azonban ha a recept megengedi, akkor bátran tehetsz bele borsot, szárított zöldfűszereket vagy éppen szerecsendiót, ahogy ebben a Jamie Oliver-receptben is bemutattuk korábban.
És bár a recept nagyon egyszerű, az elkészítés időigényes, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget összedobni, és a felesleget legközelebbre főzés nélkül lefagyasztani. Ha pedig nincs ötleted, hogy mivel kombináld az álompuha falatokat, akkor ezt a tárkonyos gombaragut javaslom.
A krumplit mossuk meg, és enyhén sós vízben fedő alatt főzzük puhára. Öntsük le a vizet, hagyjuk langyosra hűlni, majd hámozzuk meg a krumplit.
Apró lyukú reszelőn reszeljük le vagy nyomjuk át krumplinyomón. Adjuk hozzá a sót és az olajat, majd 200 g lisztet. Dolgozzuk össze, a maradék lisztet pedig folyamatában szórjuk hozzá, így elkerülhetjük, hogy túl sok liszt kerüljön a tésztába.
Ha szép ruganyosra összeállt, egy késsel vágjuk 4-5 darabra, és jól belisztezett felületen tenyérrel formáljunk belőlük 1,5-2 cm vastag rudakat. A rudakból vágjunk négyzet formájú párnácskákat, és egy villával formázzuk őket. A villát nem elég csak rányomni a tésztákra: óvatosan, de határozottan mozgassuk a villát magunk felé. Ezzel érhetjük el, hogy egyik oldaluk mintás, a másik pedig kerekded formájú legyen. Ahhoz, hogy az elkészült gnocchi igazán hasonlítson az ikonikus olasz termékekre, a formázást a párnák egyik csúcsától indítsuk, ne pedig az oldaluktól. Utóbbi esetben szögletesek maradhatnak.
A megformázott gnocchikat azonnal dobáljuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 2-3 percig főzzük, vagy ameddig feljönnek a víz tetejére. Mielőtt belefogatnánk őket az elkészült szószunkba, érdemes vajon vagy olívaolajon lepírítani őket, úgy jobban kijön az ízük.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors