Álompuha házi gnocchi lépésről lépésre: 4 hozzávalóból készül

Hazi-gnocchi-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökéletes, puha gnocchi elkészítése gyerekjáték, a rászánt időért pedig minden falat kárpótol ebből a könnyed fogásból.

Álompuha, a szájban szinte elolvadó és ízletes gnocchit nemcsak étteremben ehetsz, hanem bizony otthon is: az elkészítése pedig egyszerűbb, mint azt elsőre gondolnád – nekem legalábbis nagyon pozitív csalódás volt. A gnocchi (ejtsd: nyokki) tulajdonképpen egy olaszos nudli, és mint olyan, az elkészítésük is majdnem megegyező.

A recept nagyon egyszerű: a héjában megfőtt és lepasszírozott krumplit össze kell gyúrni liszttel és olajjal, és tetszés szerint ízesíteni. Most egy alapreceptet hoztam, így mindössze só szerepel benne, azonban ha a recept megengedi, akkor bátran tehetsz bele borsot, szárított zöldfűszereket vagy éppen szerecsendiót, ahogy ebben a Jamie Oliver-receptben is bemutattuk korábban.

És bár a recept nagyon egyszerű, az elkészítés időigényes, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget összedobni, és a felesleget legközelebbre főzés nélkül lefagyasztani. Ha pedig nincs ötleted, hogy mivel kombináld az álompuha falatokat, akkor ezt a tárkonyos gombaragut javaslom.

Álompuha házi gnocchi

Hazi-gnocchi

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 250 g liszt + a formázáshoz
  • 3 ek olívaolaj
  • 1.5 tk
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit mossuk meg, és enyhén sós vízben fedő alatt főzzük puhára. Öntsük le a vizet, hagyjuk langyosra hűlni, majd hámozzuk meg a krumplit.

Apró lyukú reszelőn reszeljük le vagy nyomjuk át krumplinyomón. Adjuk hozzá a sót és az olajat, majd 200 g lisztet. Dolgozzuk össze, a maradék lisztet pedig folyamatában szórjuk hozzá, így elkerülhetjük, hogy túl sok liszt kerüljön a tésztába.

Ha szép ruganyosra összeállt, egy késsel vágjuk 4-5 darabra, és jól belisztezett felületen tenyérrel formáljunk belőlük 1,5-2 cm vastag rudakat. A rudakból vágjunk négyzet formájú párnácskákat, és egy villával formázzuk őket. A villát nem elég csak rányomni a tésztákra: óvatosan, de határozottan mozgassuk a villát magunk felé. Ezzel érhetjük el, hogy egyik oldaluk mintás, a másik pedig kerekded formájú legyen. Ahhoz, hogy az elkészült gnocchi igazán hasonlítson az ikonikus olasz termékekre, a formázást a párnák egyik csúcsától indítsuk, ne pedig az oldaluktól. Utóbbi esetben szögletesek maradhatnak.

A megformázott gnocchikat azonnal dobáljuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, és 2-3 percig főzzük, vagy ameddig feljönnek a víz tetejére. Mielőtt belefogatnánk őket az elkészült szószunkba, érdemes vajon vagy olívaolajon lepírítani őket, úgy jobban kijön az ízük.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük