
Így készül a klasszikus caprese saláta: édes paradicsomból az igazi
Friss mozzarella, bazsalikom és édes paradicsom: mindössze ennyi kell a legjobb olasz salátához!
A caprese klasszikus olasz saláta, ami legtöbbször hideg előételként kerül az asztalra. Az érett paradicsom, a mozzarella és a bazsalikom különleges kombinációja ezúttal a tésztát dobja fel.
Ennek a könnyű fogásnak a titka abban rejlik, hogy a paradicsomot előbb megsütjük, így még édesebbé és krémesebbé válik. A bazsalikom mellett az oregánó vagy kakukkfű is jól megy hozzá.
A penne tökéletes hozzá, de más tésztával is készítheted. Kánikulában behűtve esik igazán jól.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Helyezzük a megmosott koktélparadicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg egy evőkanál olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Süssük a paradicsomokat 15-20 percig, amíg szépen megpirulnak és kissé összeesnek.
Közben forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Tegyük bele a tésztát, és főzzük az utasítások szerint, amíg al dente nem lesz. Szűrjük le, de tartsunk meg egy kis főzővizet.
Egy nagy serpenyőben melegítsünk két evőkanál olívaolajat. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát, és pirítsuk egy-két percig, amíg illatos nem lesz. Húzzuk le a tűzről.
Keverjük a fokhagymát a tésztához. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott mozzarellát, a paradicsomot, locsoljuk meg balzsamecettel, és szórjuk meg az aprított friss bazsalikommal, kakukkfűvel, sóval, borssal. Tálalhatjuk rögtön vagy behűtve is.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu