Céklás caprese saláta: a krémesre sült zöldségre pesto is kerülhet

cékláscaprese3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sütőben sült cékla, puha mozzarella és friss bazsalikom találkozik az olasz saláta téli verziójában.

A caprese saláta téli változata édesre és krémesre sült céklával készül, a karakteres ízű zöldség tökéletesen kiegészíti a semlegesebb ízű mozzarellát. A jó caprese salátából nem hiányozhat a friss bazsalikom, de ha nem tudsz hozzájutni, bazsalikompestót is használhatsz helyette, kanalazd a tetejére, szuper lesz az összhatás.

A céklát egészben, héjastól, alufóliába csomagolva érdemes megsütni, egy mozdulattal le fog róla jönni a héja, miután kivetted a sütőből. Ha szeretnéd, olívaolajjal és balzsamecettel kínáld, de simán, sóval és borssal is isteni lesz. Önálló, könnyed vacsoraként, de köretként is megállja a helyét.

Céklás caprese saláta

céklacaprese2

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 2 nagyobb darab cékla
  • 200 gramm mozzarella (lében)
  • 10 darab bazsalikomlevél
  • ízlés szerint olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • ízlés szerint balzsamecet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Csomagoljuk a céklákat alufóliába, majd tegyük őket egy tepsibe vagy a sütő rácsára. 40-50 percig süssük őket, a sütési idő a cékla nagyságától is függ. Ha már könnyen belemegy a villa a zöldségbe, vegyük ki a sütőből, csomagoljuk ki. Még melegen húzzuk le a héjukat egy vajazókés segítségével, majd hagyjuk őket kihűlni.

A mozzarelláról öntsük le a levet, majd vágjuk fél centi vastag szeletekre. Vágjuk ugyanekkora karikákra a céklát is.

Mossuk meg a bazsalikomleveleket, szedjük le a szárukat. Ha nincs friss bazsalikomlevelünk, 2 evőkanál bazsalikompestót használjunk helyette.

Rakosgassuk egymás mellé felváltva a céklát, a mozzarellát és a bazsalikomot. Locsoljuk meg a tetejét olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, ha szeretnénk, balzsamecettel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük