
Joghurtos céklás raita: a saláta és a mártogatós közti átmenet

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Mutatós vörös bársony cupcake: így egyszerűsíts, ha nem megy a tortasütés

Fokhagymás tésztaszósz fodros kelből: egészséges vacsi fél órán belül

Csokoládéba mártott zserbószívek: Valentin-napi desszert sütés nélkül

Krémes, tejszínes csirkeleves: puha krumplinudli a levesbetét

Menzakaják kvíze: kitalálod a hozzávalókból, melyik ételről van szó?
Az indiai konyha salátája valahol már majdnem a mártogatós kategóriájába esik - sok joghurttal és ropogós zöldséggel készül.
Imádjuk az indiai konyhát, amiben éppen az az összetett módon csípős hatás a legcsodálatosabb. Akár csak kicsit, akár rettenetesen ég a szánk és könnyezik a szemünk egy-egy komolyabb curry vagy dahl eszegetése közben, nagyon jólesik valami hűs, joghurtos, ropogós zöldséges kiegészítő, ami lenyugtatja lángoló szájüregünket.
Éppen ebből a célból kerül az asztalra ez a saláta és mártogatós közni átmenet, a raita. Ebben a receptben az a legkülönlegesebb, hogy a ropogós uborka és paradicsom egy céklapürével ízesített, joghurtos mártásba kerül, így csodásan pink és nagyon céklás lesz az egész.
Céklás raita

Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm zsíros natúr joghurt
- 1 darab kígyóuborka
- 2 szál újhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab cékla
- 1 csokor menta
- 1 darab citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só,bors
Elkészítés:
A céklát megfőzzük, és egy késes aprítóban/nagy teljesítményű turmixgépben pürésítjük. Az uborkát lereszeljük, megsózzuk, hogy levet eresszen, majd kinyomkodjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát, a kockára vágott paradicsomot, borsozzuk, és rányomjuk a citrom levét. Belekeverjük az apróra vágott mentát, majd belenyomjuk a fokhagymát. A zöldségekre kanalazzuk a joghurtot, hozzáadjuk a céklapürét, majd alaposan összekeverjük.
Próbáld ki emellé az indiai vajas csirke mellé!
Fotó: Street Kitchen