Joghurtos céklás raita: a saláta és a mártogatós közti átmenet
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Az indiai konyha salátája valahol már majdnem a mártogatós kategóriájába esik - sok joghurttal és ropogós zöldséggel készül.
Imádjuk az indiai konyhát, amiben éppen az az összetett módon csípős hatás a legcsodálatosabb. Akár csak kicsit, akár rettenetesen ég a szánk és könnyezik a szemünk egy-egy komolyabb curry vagy dahl eszegetése közben, nagyon jólesik valami hűs, joghurtos, ropogós zöldséges kiegészítő, ami lenyugtatja lángoló szájüregünket.
Éppen ebből a célból kerül az asztalra ez a saláta és mártogatós közni átmenet, a raita. Ebben a receptben az a legkülönlegesebb, hogy a ropogós uborka és paradicsom egy céklapürével ízesített, joghurtos mártásba kerül, így csodásan pink és nagyon céklás lesz az egész.
Céklás raita
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm zsíros natúr joghurt
- 1 darab kígyóuborka
- 2 szál újhagyma
- 1 darab paradicsom
- 1 darab cékla
- 1 csokor menta
- 1 darab citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só,bors
Elkészítés:
A céklát megfőzzük, és egy késes aprítóban/nagy teljesítményű turmixgépben pürésítjük. Az uborkát lereszeljük, megsózzuk, hogy levet eresszen, majd kinyomkodjuk, és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott újhagymát, a kockára vágott paradicsomot, borsozzuk, és rányomjuk a citrom levét. Belekeverjük az apróra vágott mentát, majd belenyomjuk a fokhagymát. A zöldségekre kanalazzuk a joghurtot, hozzáadjuk a céklapürét, majd alaposan összekeverjük.
Próbáld ki emellé az indiai vajas csirke mellé!
Fotó: Street Kitchen