![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Színes, selymes céklás rizottó tejföllel dúsítva: feta sajttal még finomabb
![crcover](https://kep.index.hu/1/0/4129/41294/412947/41294759_3151757_d56d5b43ed7a7aaae8cf92fb3d33f6a5_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A könnyű, krémes fogás a sajttól lesz igazán izgalmas, a legjobb, ha fetát használsz, de kecskesajttal is érdemes kipróbálni.
Azt szokták mondani, először a szemével lakik jól az ember. Ezzel tökéletesen egyetértek, hisz mégiscsak jobban megjön az étvágy, ha a kínált fogás gusztusosan kerül a tányérra. Ebben a szürke téli hidegben pedig különösen jólesik valamilyen színes és ínycsiklandó étel, pont mint ez a céklás rizottó.
A finomság melegen, frissen kínálva a legjobb, mindig annyit készíts, amennyi rögtön elfogy. A rizottó akkor jó, ha krémes, akár 1 marék reszelt sajtot is keverhetsz a rizshez, amikor a vajat is hozzáadod a végén. Az ízekkel is játszhatsz, kakukkfűvel vagy rozmaringgal bolondítsd meg, de 1-2 merőkanál céklalével is jobbá teheted. Ha céklalevet használsz, akkor az alaplé után, a céklával együtt keverd a rizshez.
A tökéletes rizottó készítése nem álom, elmondjuk, mitől lesz igazán finom, olvasd el korábbi cikkünket a témában.
Céklás rizottó feta sajttal
![crct](https://kep.index.hu/1/0/4129/41294/412947/41294773_96f69565458c7a14db04dd5ed9dcf371_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej cékla
- só és bors ízlés szerint
- 4 evőkanál olaj
- 5 evőkanál tejszín
- 3 evőkanál tejföl
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg rizottórizs (Arborio)
- 1.5 dl fehérbor
- 3 dl alaplé (zöldség vagy csirke)
- 10 dkg vaj
- 10 dkg feta sajt
Elkészítés:
A céklát pucoljuk meg, vágjuk apró kockákra, sóval, borssal és 2 evőkanál olajjal forgassuk egybe. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos sütőben 40-45 perc alatt süssük meg.
Várjuk meg, míg a cékla kihűl, utána tegyük robotgépbe, adjuk hozzá a tejszínt és a tejfölt, pürésítsük.
A maradék olajat forrósítsuk fel, majd dobjuk rá a finomra aprított hagymát és dinszteljük üvegesre, utána keverjük hozzá a reszelt fokhagymát és a rizst. Alapos keverés után öntsük fel borral, várjuk meg, míg elpárolog (3-5 perc). Utána merőkanalanként adjuk a rizshez az alaplét, mindig várjuk meg, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot (15-20 perc). Miután az összes alaplét elhasználtuk (1 merőkanállal hagyjunk), adjuk a pürésített céklát a rizshez az utolsó merőkanál alaplével együtt.
Utoljára a vajat keverjük a rizottóhoz, tálalás előtt fedő alatt pihentessük, majd a sajtot morzsoljuk a tetejére.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!