Így készül a legfinomabb Cézár-öntet házilag: csak frissen finom

cézáröntet
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Csak pár alapanyag kell a selymes, pikáns szószhoz, amelyet nem csak salátára, bármilyen grillezett húsra vagy zöldségre ráönthetünk.

Számtalan dresszingrecept kering az interneten, egyesek ezt, mások azt javasolják, sőt, kötelezővé írják elő azt állítva, hogy az az eredeti, mégsem lehet két egyformát találni. Bár azok a receptek is csábítóak, amelyeknek majonéz vagy joghurt az alapjuk, a klasszikus receptekben tojássárgája és olaj egyvelege található, illetve legtöbbször szardellapasztát is tartalmaznak. Utóbbiról is megoszlanak a vélemények, egyesek szerint az eredetiben nem volt szardella, csak annyi, amennyit a hozzáadott Worcester-szósz tartalmazott.

A mi verziónk tojássárgájából, olívaolajból és szardellapasztából áll, utóbbit le lehet cserélni 1 teáskanál Worcester-szószra is. Olyan receptet is találtam, amelyben egész tojást használnak, de ha túl pici a sárgája, inkább használjunk belőle kettőt, mint a fehérjét. Fontos, hogy háztáji, mélyalmos tojást vásároljunk, mert a sárgája nyersen kerül bele. Ez az adag kb. 20 evőkanálnyi öntetet eredményez. 

Honnan származik a Cézár-saláta?

A Cézár-saláta valójában egy klasszikus amerikai fogás. Egy olasz bevándorló, Caesar Cardini San Diego szomszédságában, a mexikói Tijuanában vezetett éttermet. 1924-ben egy nyári estén, a zárás előtti órákban hatalmas társaság toppant be az étterembe. A konyha már kifogyott a hozzávalókból, így rögtönözni kellett, ekkor született meg a hirtelen ötlettől vezérelt saláta és az öntet.

Cézár-öntet

cézáröntet2

Hozzávalók 20 adaghoz:

  • 1 nagy darab tojássárgája
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál szardellapaszta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 gramm parmezán
  • 2 evőkanál citromlé
  • 0.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál bors
  • 180 milliliter olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olaj kivételével tegyünk mindent egy turmixgépbe, majd alaposan dolgozzuk, aprítsuk össze. Miközben a gép dolgozik, kis adagokban, lassan csurgassuk hozzá az olívaolajat. Akkor jó, ha egynemű, selymes a krém. Utólag nyugodtan ízesítsük sóval és borssal.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük