Chili con carne kevesebb hússal, ötféle hüvelyessel – Egészségesebb verzió

chili con carne cover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A jövő ételei körülbelül így fognak kinézni: sok hüvelyes és zöldség, nagyon kevés hús. Ha így lesz, akkor sem fogunk szenvedni.

Egyre több elmélet szerint kell lassan átállnunk arra, hogy kevesebb húst és sokkal több hüvelyest eszünk a bolygó védelmében. Ez az étel éppen ebben a szellemben alakult át, mert nemcsak vörös bab került a megszokott chilibe, hanem fehér és tarkabab, sőt, csicseriborsó és lencse is, cserébe sokkal kevesebb benne a hús. Így is ez az egyik legjobb téli étel, különösen olyankor, ha napokra előre szeretnénk főzni, vagy ha rengeteg vendéget fogadunk és egyszerűen tálalható, melegíthető és laktató ételt szeretnénk szervírozni.

Amire nagyon figyelni kell, az a különböző típusú hüvelyesek időzítése. Nem mindegyik puhul ugyanolyan sebességgel, ezért, hacsak nem készítjük mindet konzervből, meghatározott sorrendben kell őket az ételbe beletenni. A leglassabban a vörös bab és a tarkabab fő meg, utána következik a lencse és a fehér. A csicseriborsót muszáj kicsit előfőzni, mert sokkal több idő kell neki, mint a többieknek. Persze lehet konzervet is használni, úgy egyszerűbb.

Ötbabos chili

chili con carne kicsi

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 fej hagyma
  • 100 gramm vörös bab
  • 300 gramm darált hús
  • 700 gramm passzírozott paradicsom
  • 2 darab kaliforniai paprika
  • 100 gramm tarkabab
  • 100 gramm lencse
  • 100 gramm fehér bab
  • 200 gramm kukorica
  • 100 gramm csicseriborsó (konzerv vagy előfőzött)
  • 1 kocka étcsokoládé (70%-os)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát az olajon megpároljuk, hozzáadjuk a húst, körbepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a paradicsommal. Hozzáadjuk a beáztatott vörös- és tarkababot, a felaprított paprikát, és alacsony lángon rotyogtatjuk 30 percig. Hozzáadjuk a lencsét és a fehér babot, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Beletesszük a kukoricát és az előfőzött csicseriborsót is, és vele is főzzük 10 percet, végül beledobjuk a csokoládét is. 

Reszelt sajttal, tejföllel tálaljuk. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük